La Plataforma de Pensionistes aconsegueix els seus primers èxits: una taula de treball a l’Ajuntament i una oficina específica

Fotos: Jordi Pascual i Plataforma de Pensionistes

Mig any després de la primera de les concentracions dels dilluns al migdia a les portes de l’Ajuntament, la Plataforma de Pensionistes i Jubilats de la ciutat no només ha aconseguit ser una interlocutora vàlida davant del govern sinó que ja ha arrencat els primers compromisos. Han arribat després d’una reunió amb l’alcaldessa, Carmela Fortuny, celebrada divendres al matí a l’Ajuntament. Després d’aquesta i altres trobades precedents, s’ha creat una taula de treball mixta que es reunirà bimensualment per fer seguiment de les reivindicacions dels pensionistes, que des de principis del mes passat han elaborat un llistat d’accions en clau local.

Durant les properes setmanes l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) es prepararà per acollir l’anomenada Oficina d’Atenció al Pensionista, una de les principals reivindicacions de la plataforma que arribarà a proposta de la CUP-PC al proper Ple municipal ordinari. Ara, però, ja tenen el compromís explícit del govern perquè els treballadors de l’OAC puguin fer una atenció a les necessitats específiques de pensionistes i jubilats. Fer entendre que el col·lectiu de prop de 14.000 persones té problemàtiques concretes i, per tant, necessita polítiques i atenció específica és una de les principals idees força de la Plataforma, tal com explica el seu coordinador general, Paco López.

Així mateix, explica López, l’Ajuntament també s’ha compromès a treballar en la posada en marxa de la targeta de pensionista, un document que haurà de facilitar descomptes i avantatges amb la voluntat que els pensionistes no vagin a consumir a altres pobles perquè Sant Cugat és inaccessible per a molts d’ells. L’aplicació, però, no només dependrà de l’Ajuntament sinó també dels comerços i entitats.

Per a les diverses reivindicacions en què l’Ajuntament no pot actuar perquè no té la competència, l’alcaldessa s’ha compromès a presentar mocions en funció de les prioritats marcades en la nova taula de treball conjunt. En cas de ser aprovades, s’instarà a les administracions competents a actuar. Alhora, a final de mes s’imprimirà la primera revista municipal específica per a jubilats i pensionistes que hauria d’haver-se creat, segons la previsió de López ara fa un mes, durant el maig. Es tracta d’un butlletí municipal semestral que s’enviarà a les cases de les persones interessades amb informacions sobre els serveis que els resultin útils i seguiment de les reivindicacions del col·lectiu.

Més ajuts per al pagament de l’IBI

De cara als pressupostos del 2019, que es començaran a treballar tècnicament al juliol, s’incorporarà alguna modificació en les subvencions per al pagament de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) per a persones amb necessitat de tal manera que la gent amb menys recursos pugui percebre més diners i/o que més ciutadans se’n puguin beneficiar. Fortuny, però, no especifica de moment si es modificarà el percentatge d’ajut, es modificaran els topalls màxims o es revisarà la franja de rendes que poden percebre la subvenció.

L’IBI ha estat un dels grans temes de reivindicació de la Plataforma ja que, tal com han explicat en diversos actes públics, Sant Cugat és un municipi amb l’impost molt elevat i, per tant, creuen, hauria de donar millor resposta a les problemàtiques socials i ajudar més a les famílies que no poden fer-hi front. S’inicia així un debat transversal que, segons López, intentarà deixar de banda les qüestions ideològiques més partidistes per centrar-se en la vesant més social.

Queden sobre la taula encara propostes de millora de mobilitat, sanitat, habitatge i cultura que se seguiran negociant en el marc de la nova taula. Fortuny, que ha dedicat la seva primera roda de premsa com a alcaldessa a explicar el resultat de la reunió amb els pensionistes, ha defensat que el treball conjunt seguirà i ha posat en valor “el rigor” de la coordinadora de la Plataforma.

Un debat amb els partits per conèixer els programes polítics sobre pensions

El proper 14 de juny a les set de la tarda a la Casa de Cultura la Plataforma de Pensionistes ha organitzat un debat sobre pensions en què participaran els representants de tots els grups municipals, PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, Ciutadans, ERC-MES, ICV-EUiA, PSC i PP amb la moderació per part d’aquest diari. S’hi tractaran les reivindicacions locals i estatals.

Notícies relacionades