La pandèmia disminueix el nombre d’atencions del Síndic, que demana renovar el protocol i el reglament

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

Ramon Palacio ha atès 147 queixes (81 admeses i 66 no admeses) i 98 assessorament com a Síndic de Greuges local al 2020, el que suposa una davallada de més d’un 20% respecte a l’any passat. La pandèmia indubtablement ha afectat l’activitat de l’oficina, que malgrat tot ha atès 96 de les 245 actuacions de forma presencial, seguides de l’atenció per telèfon (59) i web (58). Un 68,03% de les queixes són del nucli de la ciutat tot i que destaca Valldoreix, un 8,84% de les queixes, demostrant que s’avança en la descentralització de la institució. Així ho ha anunciat Palacio en el Ple extraordinari de presentació de l’informe anual (que pots llegir complet aquí) que s’ha celebrat just abans del Ple ordinari de març.

La majoria de les queixes han tingut una resolució favorable per al ciutadà amb una proporció 2/3 a favor del ciutadà. La seguretat ciutadania i la via pública així com la qualitat urbana han estat els dos àmbits amb més atencions tot i que Palacio ha posat en valor la varietat de queixes rebudes, sense evidenciar-se un problema específic d’un únic àmbit.

Satisfet d’haver mantingut l’activitat tot i les dificultats de la pandèmia, a qui atribueix la davallada d’atencions, el Síndic recorda que queden reptes sobre la taula, que mou com a objectius per al 2021. Un dels principals és la renovació del reglament i del protocol de la institució, amb una proposta que va presentar a l’abril de l’any passat i que hores d’ara encara no ha estat concretada.

La tinenta d’alcaldia de Bon Govern i Transparència, Lourdes Llorente, ha respost dient que el retard també és per part de Palacio, que es va comprometre a fer una proposta de modificació al novembre del 2019. El govern considera que la proposta del Síndic per actualitzar el reglament és millorable i que, en canvi, l’actualització del protocol no és tan determinant ja que és una declaració d’intencions sobre com s’ha de relacionar el Síndic amb l’Ajuntament però en cap moment ha fallat la comunicació entre les dues parts.

Tot i això, Palacio situació l’actualització dels dos documents com un repte per al 2021. També demana tenir un suport jurídic continuat, actualitzar la carta de serveis, mantenir la presència als districtes sempre que ho permeti la pandèmia i seguir organitzant les Jornades del Síndic. Llorente ja ha advertit el Síndic que no es poden fer noves contractacions i que, per tant, durant aquest any no es complirà els primers dels objectius.

El govern critica el Síndic per les actuacions d’ofici

Durant el 2020 el Síndic va impulsar quatre actuacions d’ofici: sobre l’ordenança de terrasses, sobre l’assistència de Mútua de Terrassa, sobre els mitjans de comunicació de l’Ajuntament amb la ciutadania i sobre l’anella verda. Diu que el govern ha pres el compromís d’aprovar l’ordenança de terrasses al 2021, que la resposta sobre la Mútua no fa referència a totes les peticions però parla de la reobertura parcial dels consultoris, que s’han esclarit alguns terminis de resposta a la ciutadania i s’han fet adaptacions a l’anella verda, tot i que segueix demanant consulta i informació ciutadana prèviament a aplicar noves mesures similars.

Palacio s’ha mostrat crític amb el govern en dos sentits. D’una banda, per l’incompliment dels terminis de resposta, amb requeriments fins a quatre vegades en nou de les peticions; i fins i tot alguna petició que mai ha estat resposta. D’altra, per no haver-se aplicat encara l’acord retributiu fet arran de la seva jubilació i a l’espera del nomenament del seu successor. En conseqüència, fa més de mig any que és al càrrec sense percebre cap remuneració ni compensació econòmica.

Per contra, el govern ha respost la crítica a Palacio, reconeixent el retard en alguna resposta però dient que la majoria de tràmits es responen en temps i forma –i fent referència al silenci administratiu com un tipus de resposta– i lamentant que hagi posat la seva situació professional en un informe que a priori ha de recollit l’activitat feta durant l’any.

Però el govern ha criticat Palacio, sobretot, per les actuacions d’ofici empreses. Mentre Llorente (CUP-PC) s’ha centrat en la relació entre institucions, Francesc Duch (ERC-MES) i Pere Soler (PSC) s’han centrat en aquestes. Duch ha lamentat que les actuacions d’ofici hagin anat acompanyades de declaracions als mitjans després d’haver parlat “només amb una part”, en referència a iniciatives com la de l’anella verda o la de l’agilització de l’atorgament de llicències (de l’any anterior). El republicà ha dit que en aquests casos el Síndic no ha estat objectiu.

Soler ha estat més directe: “Al darrere de les actuacions d’ofici hi ha una denúncia comunicativa i utilitza els mitjans per esbombar-ho, amb temes com l’anella verda, les llicències o el tribut metropolità, que es podrien vehicular a través de queixes”. El socialista ha dit que “els expedients [d’ofici] entren en crisi vers una opinió de persones que criden molt a les xarxes”.

Reconeixements de l’oposició

Tot i que el govern ha agraït la tasca del Síndic, Junts per Sant Cugat i Ciutadans han estat els que més han reconegut la tasca de Palacio, sense fer-li ni una sola crítica. Cristina Paraira, de Junts, ha agraït la tasca feta i ha dit que les seves aportacions han de servir perquè l’Ajuntament millori. Aldo Ciprian, de Ciutadans, s’ha centrat en l’incompliment dels terminis de resposta tot i que també ha demanat mecanismes perquè el Síndic sigui realment independent del consistori.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article