La Mirada, una provisionalitat contínua que preocupa el veïnat de Volpelleres

Foto: Localpres

El retard en la construcció del nou edifici de l’escola la Mirada, que té com a data d’inauguració aproximada el curs 2023-24 però sense cap garantia exacta, ha obligat l’Ajuntament i el Departament d’Ensenyament a buscar un nou emplaçament per als barracons que acullen provisionalment sine die l’alumnat del centre de tres línies. Un cop cobert tot l’espai al costat de l’escola l’Olivera, els nous barracons (tres blocs de 300 metres quadrats en total i 807 metres quadrats de pati) es col·locaran a l’altra banda de l’escola, aprofitant el parc.

La decisió, però, no és del gust de l’AFA ni de l’Associació de Veïns de Volpelleres, que consideren que no se’ls ha escoltat per buscar una proposta millor. La instal·lació dels nous mòduls es farà efectiva de cara al curs vinent i, segons explica el govern municipal, pretenen donar resposta a les necessitats educatives del centre preveient una altra ampliació si fos necessari. Això suposarà el trasllat dels elements de joc del parc 50 metres més enllà.

Paral·lelament es prepara la modificació del planejament urbanístic per poder encabir el projecte del nou edifici a la parcel·la que queda al tocar del bosc de Volpelleres, just al costat de l’institut Leonardo da Vinci. Són decisions que, segons el govern, s’han pres tenint en compte allò parlat amb les reunions que durant els darrers mesos s’han mantingut amb el Departament i la direcció de l’escola. La regidora d’Ensenyament, Pilar Gorina, també s’ha trobat amb l’AFA en la comissió de seguiment, amb quatre reunions des d’octubre.

Però l’AFA no està satisfeta amb el resultat d’aquestes trobades. Ha acudit en diverses ocasions a l’Audiència pública per demanar concreció i la darrera vegada van demanar diverses mesures: un pati amb espai cobert, un mòdul de cuina, un mòdul de menjador gran, un gimnàs cobert i una biblioteca. La seva principal reivindicació és que fins que no es tingui el nou edifici el centre sigui de dues línies i no de tres.

Gorina, però, assegura que tenint en compte la previsió de places és impossible convertir la Mirada en un centre de dues places. També assegura que és impossible tenir serveis com cuina i un gimnàs cobert mentre l’escola estigui en barracons tot i que es podran fer servir els d’altres centres. Igualment diu que elements com la biblioteca o com s’organitzi interiorment el centre dependran de la direcció i del projecte educatiu. Amb l’anunci dels mòduls per a l’AFA el problema segueix sent el mateix, tenint com a principal preocupació el nombre de línies.

El secretari de l’AFA, Marc Gilabert, explica que també es mostren preocupats per la divisió del centre en dues pastilles tot i que, en el moment que s’ha pres la decisió, allò prioritari és aconseguir que els infants que han d’estudiar en els mòduls tinguin igualtat de condicions amb els de la resta d’escoles de la ciutat. També posa en valor la tasca que realitza l’equip docent tot i la provisionalitat del centre.

L’Associació de Veïns demana una ubicació alternativa i no dividir el centre en dues peces

L’única entitat veïnal de Volpelleres no està d’acord amb la decisió ja que, diuen, s’ha pres sense tenir en compte la voluntat del barri i que se’ls va anunciar la decisió final sense capacitat d’incidir-hi. El seu president, Alberto Valcalce, critica que no se’ls ha convocat a la comissió de seguiment i lamenta el retard en la construcció del nou edifici.

L’associació rebutja la ubicació provisional dels mòduls per ocupar un parc i assegura que hi ha altres parcel·les d’equipaments, com ara el camp de futbol que hi ha sobre el túnel de la ronda nord, que es podrien fer servir per ubicar nous barracons fins que no estigui construït l’edifici definitiu. Davant la decisió anuncien que miraran quin recorregut administratiu poden seguir amb al·legacions, recursos i petició d’informes.

Per ara han presentat un escrit via instància en què es declara interessada per demanar i rebre informació sobre la Mirada, denuncia que la ubicació dels mòduls ja existents no s’ajusta a dret perquè la zona està qualificada urbanísticament com a parcs i jardins, critica la ubicació dels nous mòduls per afectar al parc i apunta a altres possibles alternatives d’ubicació com ara el camp de futbol i una parcel·la del carrer Benet Cortada, que urbanísticament poden tenir l’ús d’equipament.

 

Davant la decisió, l’associació demana no separar el centre escolar en dues peces, aturar la instal·lació dels nous mòduls fins acollir una altra solució, mantenir les reserves mínimes de zones verdes i l’ús recreatiu del parc i preveure la possible instal·lació de més mòduls, preveient la mobilitat generada, si l’edifici nou es retarda encara més.

“Aquesta associació és plenament conscient de la problemàtica existent en l’actualitat amb l’escola la Mirada i no pretén, en cap cas, perjudicar, encara més, a les famílies d’aquesta escola que com a conseqüència de la lenta tramitació dels diferents instruments urbanístics i d’altres vicissituds que ha patit recentment aquest expedient, han vist defraudades les seves expectatives de disposar de l’escola definitiva dels seus fills, veient-se obligats a mantenir l’escolarització d’aquests en uns mòduls que, evidentment, no donen satisfacció a les necessitats dels infants ni al desenvolupament del programa del centre educatiuˮ, expliquen en la instància, que a continuació pots llegir íntegrament:

Notícies relacionades