La Marea Blanca demana un òrgan de participació sobre salut

Foto: Jordi Pascual

“A partir d’avui comencem una campanya per aconseguir un òrgan de participació ciutadana i professional a la ciutat”, ha reivindicat Assun Reyes, metgessa de família i membre de la Marea Blanca, en la roda de premsa celebrada aquesta tarda per anunciar la petició formal d’una taula o consell de salut a Sant Cugat. De moment l’han fet de cara als mitjans i ho explicaran al govern municipal. Esperen poder presentar una proposta més concreta abans de l’estiu.

És una reivindicació que ja havien fet mesos enrere –amb el nom de Consell de Salut– amb el suport de la Plataforma de Pensionistes però que hores d’ara no ha prosperat. Els darrers inputs de tots dos col·lectius havien estat que era una proposta a estudiar. També ho era el Consell de la Gent Gran, que finalment s’ha desencallat amb la creació del reglament que ha de regular-lo.

Però la Marea Blanca demana anar més enllà dels òrgans de participació actuals, que consideren que són bàsicament unidireccionals i informatius. “No crec que el Consell de la Gent Gran variï aquesta dinàmica”, lamenta Reyes, “també el consell de sanitat i serveis socials és vertical i informatiu, no és un lloc de reflexió i de construcció”. En conseqüència, interpel·len l’Ajuntament per fer un òrgan participatiu diferent, des del qual es puguin crear accions que suposin un canvi en la salut de la ciutadania.

Reyes ha demanat que aquest sigui un òrgan que faciliti l’accés a la informació davant dels canvis en l’atenció –posant èmfasi en els canvis produïts durant la pandèmia, el que consideren que evidencia la necessitat de crear aquest òrgan– i per poder participar en l’acció sanitària. La Marea Blanca també demana que es pugui fer seguiment dels diners extra destinats a sanitat arran de la COVID-19, que a Sant Cugat han anat a parar a la Mútua de Terrassa, un ens que demanen fiscalitzar amb especial atenció comprovant si s’han creat noves places estructurals i amb quin tipus de contractes.

Tot i que l’Ajuntament no té competències en sanitat, el col·lectiu en defensa de la sanitat pública considera que sí és responsable de la salut de la ciutadania i que, per tant, ha de fer d’intermediari i, si cal, pressionar la Mútua o les administracions superiors. També consideren que tenir un òrgan així a nivell local és més útil perquè permet conèixer les peculiaritats de cada municipi. Demanen, per tant, que les decisions preses a l’òrgan de participació puguin arribar al Ple municipal perquè no quedin com una declaració d’intencions sense recorregut real.

“Volem que sigui un òrgan àgil i operatiu que fomenti el consens de les parts implicades”, ha reivindicat Roser Casamitjana, companya de Reyes a la Marea Blanca, “volem saber les composicions dels professionals dels CAPs, l’organització d’aquests i la seva relació amb els hospitals de referència”. També demanen que l’òrgan sigui coneixedor de les queixes tramitades per la ciutadania i de les respostes i solucions plantejades per l’administració pública i per la Mútua de Terrassa.

Reivindicació de la participació

 

Maria Cruz Molina, membre del col·lectiu, ha fet èmfasi en la potenciació de la participació ciutadana tot recordant que la legislació vigent avala la creació d’aquest tipus d’òrgans: “La participació és un dret, un instrument democràtic i un mecanisme de transparència”. Aquesta participació ha de ser tant pel que fa a rebre informació com perquè la ciutadania pugui participar en la presa de decisions tenint en compte la veu dels professionals de l’àmbit.

La Marea Blanca defensa la participació com una forma de crear corresponsabilitat però, considera, això només és possible si la participació és real. Molina posa d’exemple la creació del Pla Local de Salut, que podria dependre d’aquest nou òrgan. Reyes també ha recordat que a la taula rodona que la Marea Blanca va fer de cara a les eleccions del passat 14 de febrer la majoria de forces polítiques veien amb bons ulls aquest model de participació ciutadana i per això demana al govern municipal que es posi a treballar per fer-la possible.

Notícies relacionades