La CUP-PC demana la dimissió de la regidora d’habitatge i la resta de l’oposició critica la manca de polítiques
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Foto: Localpres
Susanna Pellicer, tinenta d’alcalde de Polítiques de Cicle de Vida, Progrés Social i Habitatge, està al punt de mira després que la CUP-PC hagi demanat la seva dimissió per com ha gestionat l’àrea que capitaneja. Els cupaires denuncien dificultats per tenir accés a les xifres de desnonaments realitzats i previstos i una deixadesa de funcions que, diuen, es demostra amb l’abordament de la problemàtica d’habitatge també des de l’àrea d’Urbanisme tot i que en la distribució de carteres del govern estan incloses dins de les àrees socials.
El darrer esdeveniment que ha fet prendre la decisió al grup municipal de la CUP-PC ha estat constatar que aquesta setmana s’han aturat dos desnonaments gràcies a la implicació dels serveis socials dels quals no en tenien constància tot i haver demanat la informació. “O la regidora no coneixia els casos i, per tant, demostra una deixadesa de funcions, o no se’ns ha volgut comunicarˮ, argumenta la portaveu cupaire, Núria Gibert, “sigui quin sigui el cas, és una negligència política suficientment gran per demanar la dimissióˮ.
Just el dia anterior a la roda de premsa amb què els cupaires han demanat la dimissió de la regidora s’havia viralitzat un vídeo que la mateixa CUP havia compartit setmanes enrere al seu Twitter. En aquest la tinenta d’alcalde diu que hi ha persones que veuen que a Sant Cugat no poden viure però que a ciutats de l’entorn, amb els mateixos ingressos, sí. Es tracta d’un fragment d’una entrevista de fa més d’un any a Cugat.cat en què Pellicer diu que els serveis socials mai recomanen marxar de la ciutat però, alhora, reconeix que difícilment s’aconseguirà un habitatge barat.
Davant les peticions dels cupaires, el govern prefereix no fer declaracions. Només anuncien que Pellicer no dimitirà i que seguiran aplicant les polítiques d’habitatge anunciades amb l’accés de Carmela Fortuny a l’alcaldia; és a dir, d’una banda, el seguiment de les actuacions recollides al Pla d’Acció 2030 de Promusa i, d’altra, avançar cap a l’aprovació definitiva de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que ha de permetre demanar als promotors privats en zones urbanes consolidades la reserva d’un 30% dels habitatges per fer-los protegits privats (de venda o lloguer).
Aquesta darrera mesura, que va tenir el suport de PDECAT-Demòcrates, PSC i els dos regidors no adscrits (CUP-PC, Ciutadans, ERC-MES, ICV-EUiA i PP s’hi van abstenir anunciant que presentaran al·legacions) en l’aprovació inicial al Ple d’octubre, preveu que, en cas que el promotor no cedeixi el 30%, l’administració tingui dret al tanteig i retracte, és a dir, a la compra preferent a preu de mercat per tal d’augmentar el parc d’habitatge públic. És una proposta inspirada en les polítiques aplicades a Barcelona tot i que a la capital catalana sí s’hi preveia l’obligatorietat, tot i que el govern santcugatenc l’ha posat en dubte des d’una perspectiva legal.
Els cupaires asseguren que cal un canvi radical en les polítiques d’habitatge, partint des del pressupost per tenir més partida pressupostària i més habitatges d’urgència. Gibert demana, a més, no culpar els equips tècnics ni els serveis socials ja que, assegura, segueixen els procediments i polítiques acordades: “És molt fàcil i deslleial culpar el cos tècnics perquè no es pot defensar políticamentˮ. Entenen, per tant, que el punt de partida entre PDECAT-Demòcrates i la CUP-PC és molt diferent però consideren que dins del govern es pot trobar un perfil millor per a l’àrea que actualment porta Pellicer.
La resta de l’oposició critica les polítiques d’habitatge aplicades
Cap de la resta dels grups municipals a l’oposició s’ha sumat de manera explícita a la petició dels cupaires tot i que la majoria d’ells coincideixen a dir que les polítiques d’habitatge aplicades durant els darrers anys o han estat equivocades o han resultat insuficients. Així pensa el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, que qualifica de desafortunada la declaració de Pellicer al vídeo però defensa que la solució no passa per la dimissió de la regidora: “La política d’habitatge és de partit, no es pot agafar un cap de turc com a responsable de tot el que ha passat els darrers anysˮ. També creu que les propostes fetes pel govern en els darrers mesos i setmanes arriben tard perquè, considera, haurien d’haver-se anunciat a principi de mandat per fer-ne balanç al final.
ERC-MES es mostra prudent davant la petició de la CUP-PC però també fa una crítica a les polítiques d’habitatge aplicades fins el moment. “Durant molts anys hem denunciat moltes vegades la nul·la política d'habitatge d'aquest govern i de l'alcaldia, que han fet molt tard per resoldre aquest problemaˮ, expliquen fonts del grup municipal, “entenem que no és només una qüestió de qui està ara mateix al capdavant de l'àrea pertinentˮ.
Ramon Gutiérrez, portaveu d’ICV-EUiA, diu que ja fa com a mínim un any que el seu grup municipal creu que Pellicer no és la persona idònia per encapçalar l’àrea d’habitatge compartint l’anàlisi dels cupaires de deixadesa de funcions i delegació de temes en altres regidories. Tot i així, no sap dir què ha canviat perquè ara, de sobte, s’hagi de demanar la dimissió de forma explícita i, recorda, que a només sis mesos d’acabar el mandat difícilment s’apreciaria el canvi: “Si faig alguna demanda és que no la tornin a posar a la llistaˮ.
Els socialistes coincideixen a dir que la política d’habitatge aplicada pel govern actual no és nova sinó que clava les seves arrels als mandats de Lluís Recoder tot i que no troben prudent demanar ara la dimissió de la regidora. Per a Pere Soler, portaveu del PSC, “són anys de retardˮ i valora que a alguns municipis on governa la CUP no es pot qualificar de política “d’èxitˮ. Defensa també un canvi legislatiu a nivell estatal que permeti aprofundir més en la part no assistencial de les polítiques d’habitatge i és per això que defensa la tasca feta per Pedro Sánchez al capdavant de l’executiu espanyol.
Els populars consideren que l’habitatge no ha estat ben gestionat pel govern actual però no ho limiten només a aquesta àrea: “Passa el mateix a serveis socials, cultura...ˮ, enraona el portaveu del PP, Álvaro Benejam. Per això creu que, en tot cas, s’hauria de demanar la dimissió de tot el govern. Com és un supòsit impensable, insta la ciutadania a canviar d’opció política perquè hi hagi un govern diferent al capdavant de l’Ajuntament i, a ser possible, en què el seu partit hi pugui participar.
Finalment els regidors no adscrits tampoc acaben d’entendre el moviment de la CUP. Xavier Cortés (Units per Avançar) diu que la proposta del 30% és interessant i demostra l’interès per revertir la situació tot i que tem que segurament sigui insuficient. Pel que fa als cupaires creu incoherent demanar la dimissió quan al Ple de dilluns es van abstenir en l’aprovació inicial d’uns pressupostos “que avalen la política d’habitatge del governˮ. Dimitri Defranc està d’acord amb la petició de més transparència però valora que demanar un canvi de regidor a mig any de les eleccions no pot suposar grans canvis ja que la persona entrant no tindrà temps d’adaptar-se a la cartera. Sí diu, però, que cal millorar l’àrea d’habitatge i per això proposa reforçar-la amb algun altre regidor.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari