De la cultura popular als col·lectius feministes, clam contra la violència de gènere

Foto: Jordi Pascual

Durant tot el cap de setmana Sant Cugat viu immers en un munt d’activitats per commemorar el dia contra la violència envers les dones. Dissabte al matí ha estat el moment més àlgid per part de les entitats, que en plena plaça d’Octavià han fet tallers i activitats per reivindicar el fi de la violència masclista. La unió entre la Desplaça Jove, l’Espai d’Arrel (de la Coordinadora d’Entremesos) i la Festa Major Alternativa, que va néixer abans de la darrera Festa Major, ha estat la protagonista, deixant espai i solidaritzant-se també a la campanya 8 mil motius en suport de les encausades pel tall de vies durant la vaga feminista del passat 8 de març.

En el manifest conjunt han recordat que durant el que va d’any hi ha hagut 89 assassinats masclistes a l’Estat mentre se segueix sense poder comptabilitzar tota la violència no mortal rebuda per les dones. “L’assassinat és la forma més extrema d’una violència quotidiana, sovint invisible i massa normalitzada, que forma part de les nostres vides: control, menyspreu, humiliació, crits, assetjaments, violacionsˮ, denuncia el manifest, que fa un repàs a diverses de les violències normalitzades com ara els tocaments o la insistència per lligar tot i haver dit que no.

Tots tres col·lectius fan una crida per desnomalitzar les formes més subtils de violència: “Precisament perquè no volem ser còmplices de la violència masclista, cal que tots i totes fem tot el possible i tot el que estigui a les nostres mans, per combatre-laˮ. Reivindiquen que als seus espais de la Festa Major es treballa perquè no hi hagi cap agressió: “Legitimem l’autodefensa feminista com a forma de protegir-nos davant de qualsevol agressió, i fer una Festa Major o qualsevol activitat segura per a totes és una responsabilitat col·lectivaˮ. Han animat la resta d’espais de la Festa Major a sumar-se a la crida. Posteriorment han simbolitzat la ruptura d’un mur fet de paper i on les dones que han volgut han pogut deixar paleses les situacions de violència a les quals s’enfronten quotidianament.

Abans de començar l’acte, els Diables han fet un cercavila pel carrer Major, acompanyats pels Caparrots, i han acabat a la plaça d’Octavià amb la lectura d’una crida en favor de la presència de dones a les entitats de cultura popular. Han animat a lluitar pels drets “que no van tenir les nostres maresˮ: “La nena té els ovaris plens de tant patriarcat, farà el que li doni la gana com la que està aquí parlantˮ.

Les membres de la campanya 8 mil motius també han fet la lectura d’un manifest propi, en què ham recordat els fets que va viure Sant Cugat durant la vaga feminista, des de la mobilització fins a la identificació de les set dones posteriorment encausades en un procés judicial penal que els pot costar entre 6 mesos i 5 anys de presó i el pagament d’una responsabilitat civil de 26.000 euros. “Volem deixar clara la responsabilitat d’FGC en aquesta denúncia, la responsabilitat d’Interior, la responsabilitat d’un Govern que es renta la cara parlant de drets de les dones però després reprimeix les dones que sortim als carrers per lluitarˮ, reivindiquen.

Han interpel·lat directament el conseller santcugatenc Damià Calvet com a un dels responsables en encapçalar l’àrea de Sostenibilitat i Territori. Consideren que la vaga feminista ha estat necessària perquè es comenci a abordar la violència masclista fora de l’àmbit de la parella, també als FGC. Per això defensen la mobilització del passat 8 de març i qualsevol crida feminista que serveixi per avançar en la igualtat i en l’eradicació de la violència masclista.

8 mil motius ha aprofitat el manifest per demanar la retirada de la petició de 26.000 euros i l’arxivament de la causa. “Si continuen amb la denúncia ens hi trobaran a totes, perquè tenim clar que a la vaga i en cada dia de lluita i reivindicació hi som totes: ‘Jo per elles, elles per mi!’ˮ, han reivindicat. Per la tarda Hora Bruixa ha fet una performance al carrer Santiago Rusiñol per denunciar les formes de violència masclista (al vídeo). Just el dia anterior les JERC i ERC van fer una acció a l’eix de vianants, al carrer Santa Maria, col·locant cartells per visibilitzar les formes de violència que sofreixen les dones.

Notícies relacionades