La COVID-19 arriba als campaments sahrauís i bloqueja l’acollida d’infants malalts al pis de Sant Cugat

Foto: Localpres

El bloqueig de vols entre Algèria i Espanya des del març manté dos nens sahrauís al pis d’acollida de Sant Cugat a l’espera de retornar al seu campament. La situació no ha canviat des d’abril, quan la presidenta de l’associació Sant Cugat amb el Poble Sahrauí (SCAPS), Neus Bosch, va explicar la situació de bloqueig dels dos infants a elCugatenc. Ara han hagut de preparar la matrícula perquè puguin anar a l’escola i els han allargat el règim d’estada per motius sanitaris fins que les comunicacions amb el país africà es tornin a normalitzar.

Alhora no s’ha pogut fer cap acollida nova. A l’abril hi havia tres infants de campaments sahrauís a Algèria pendents de venir a Sant Cugat. Gairebé cinc mesos més tard ja en són quatre i en un context més complicat. A l’agost van aparèixer els primers casos de COVID-19 als camps de refugiats i tot i que, segons les dades del Front Polisario, la situació està estabilitzada, els recursos mèdics són escassos.

El pis d’acollida de SCAPS, amb un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament, permet que infants sahrauís malalts tinguin un temps d’estada a Sant Cugat, amb escolarització i residència, mentre els fan els tractaments mèdics. Avui dia hi ha sis pisos d’aquestes característiques arreu de l’Estat i només un per a persones adultes, el que Bosch lamenta ja que anys enrere n’eren més d’una vintena.

“Davant d’aquesta situació, demanem al Ministeri que tan bon punt puguem volar, alguns membres de l’entitat acompanyem els dos infants fins a Àlger per deixar-los i recollir els quatre que han de venir sense necessitat d’entrar als campaments”, explica la presidenta de l’entitat, “però tot això està condicionat a la reactivació dels vols”.

La COVID-19 al Sàhara

Segons les dades del Front Polisario, durant la primera quinzena d’agost hi havia un total de 16 casos positius, nou recuperats i dues morts per COVID-19 al Sàhara Occidental. A final de mes (dades del 28 d’agost), ja hi havia 25 casos positius detectats i 16 recuperats, sense registrar-se cap mort més. Dels casos actius hi havia set amb símptomes lleus i vuit que van precisar l’hospitalització. La situació, explica Bosch, està estabilitzada però en un marc de precarietat.

Amb el tancament de fronteres, l’ajuda humanitària –incloent el material mèdic– té més dificultats per arribar als campaments. Tot i que segueixen rebent aliments i ajuts, algunes de les iniciatives solidàries s’han hagut d’aturar. És el cas de les caravanes que cada any surten des d’Alacant amb el recapte fet arreu de l’Estat i que enguany no s’han pogut realitzar.

Alhora, l’arribada de la COVID-19 al Sàhara Occidental ha coincidit amb una onada de febrades que no es derivaven del coronavirus SARS-CoV-2 sinó de la calor, la manca d’aigua i la presència de més gent que altres estius. La simptomatologia similar ha posat en alerta bona part de la població, advertida pels metges sahrauís de les mesures de seguretat i aïllament. L’atenció mèdica en centres només es pot fer en ciutats algerianes: “Els campaments tenen una dependència total d’Algèria”, denuncia la presidenta de SCAPS.

La pandèmia ja va suposar que aquest estiu es cancel·lés el programa de Vacances en Pau, el projecte d’acollida d’infants que es fa cada juliol i agost amb ciutats espanyoles per tal de fer revisions mèdiques, detectar possibles problemes de salut i, alhora, permetre una acollida tranquil·la i sense mancances alimentàries durant els mesos més calorosos de l’any.

Mentre la situació als campaments està marcada per la COVID-19, la principal problemàtica al Sàhara Occidental ocupat pel Marroc continua sent la repressió. “Però els campaments no deixen de ser una mena de presó a cel obert”, lamenta Bosch, que demana el suport polític per desencallar una situació que porta enquistada des del 1975. És una ocupació que també té conseqüències per als voluntaris internacionals, com es va veure el febrer passat quan una delegació catalana en què viatjava la regidora santcugatenca Gemma Aristoy va ser bloquejada per les autoritats marroquines a l’aeroport d’Al-Aaiun, obligant-los a tornar a Catalunya.

Notícies relacionades