La CGT inaugura el seu local al bloc ocupat del carrer Escaletes

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Amb més d’una trentena de persones, la Confederació General del Treball (CGT) ha inaugurat aquest dimarts per la tarda el seu local al baix del bloc ocupat del carrer Escaletes, un espai on l’organització anarcosindicalista farà atencions i assessories cada primer i tercer dimecres de mes de 17h. a 20h. També hi incorporen una biblioteca autogestionada i faran formacions en sindicalisme, començant per la de la inauguració a mode d’introducció en la lluita sindical.

Per ara la CGT no té nucli local a Sant Cugat i depèn del de Rubí tot i que tot just comencen a trobar-se persones que treballen a diferents empreses i institucions de la ciutat i que tenen la sindicació en comú. Així s’ha vist a la inauguració del local, on hi han acudit més d’una trentena de persones i han participat representants dels treballadors d’empreses del lleure, dels autobusos urbans i de les biblioteques municipals.

José Paco Pascual, representant de la CGT Rubí, ha estat l’encarregat de fer la primera de les formacions, a mode d’introducció a la militància sindical, tot reivindicant que el fet d’ajuntar-se entre els treballadors és un punt clau de pressió davant de l’empresa. L’autoorganització, defensa, ha de passar per la identificació dels abusos laborals i per definir l’estratègia d’actuació perquè no sigui contraproduent per als interessos dels treballadors.

Héctor Martínez, representant santcugatenc, ha reivindicat la CGT com un sindicat que aposta per l’acció directa i que deixa els processos judicials com una eina més però no prioritària. També ha reivindicat la pluralitat de la seva afiliació: “La CGT és una estructura de masses. Ha de ser una eina per a tota la gent”. Alhora ha reconegut el repte d’aconseguir més implicació de les dones, concentrades en sectors feminitzats i normalment encarregades de les tasques de cures i, per tant, amb menys temps per a la militància.

 

Laura Gené, membre de la secció sindical de l’escola Thau, ha posat en valor que ajuntar-se permet veure les diferències salarials i els incompliments de conveni, permetent alhora més força davant de l’empresa. A l’acte també han participat Ferran Margineda, representant sindical a Marfinabus, del grup Moventis, i José Fernando Mota, representant a les biblioteques municipals, que han reivindicat la importància de fer-se suport entre sectors, d’entendre que qualsevol persona assalariada per compte aliè és classe obrera i que un primer pas per organitzar-se davant l’empresa és conèixer a fons el conveni col·lectiu per exigir que es compleixi.

“En les últimes dècades la lluita és perquè es compleixi la llei”, ha explicat Martínez, tot reivindicant que l’organització de la classe obrera a través dels sindicats de classe ha de permetre un canvi de paradigma que permeti tornar als temps de consecució de nous drets, “apostem per l’acció directa com a forma de fer tot allò que estigui a les nostres mans per guanyar i les vagues són una de les eines més vàlides però no es poden fer així com així”. Com a conclusió de la primera formació, que alhora ha esdevingut la inauguració del local, hi ha hagut quatre recomanacions: ajuntar-se, llegir els convenis i nòmines, no firmar documents fins no haver-los estudiat i gravar totes les converses amb els caps.

Notícies relacionades