De Kènia a Bahrain: l'experiència de dues activistes defensores dels Drets Humans

Foto: Luana Valls

Ahir a la Casa de Cultura, Maryam Al Kawaja i Ruth Mumbi van compartir les seves vivències en la seva lluita a favor dels drets humans.

Ciutats defensores dels Drets Humans és una iniciativa conjunta impulsada per l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau. També hi col·laboren més ajuntaments de la província de Barcelona i diferents entitats i institucions. Una de les activitats que fan és que una vegada a l’any i durant tota una setmana (del 29 de setembre al 10 d’octubre), diversos activistes  fan  xerrades –a instituts i escoles sobretot– per  tot Catalunya per mirar d’ acostar  la seva realitat.

En aquesta tercera edició a Sant Cugat, van venir ahir a la Casa de Cultura, Maryam al Khawaja –Presidenta del Centre de Drets Humans a Bahrain i co-presidenta del Centre de Drets Humans al Golf– i Ruth Mumbi –fundadora de Bunge La Wamama Mashinani, moviment defensor dels Drets Humans a Kènia. Són dues activistes que batallen dia a dia per defensar els drets humans i els drets de les dones, ja sigui dins el seu país com a escala internacional. Aquesta lluita les ha portat molt lluny de casa seva per transmetre les seves experiències a terceres persones i volen conscienciar la gent que hi ha d’haver un canvi. Durant la conferència ambdues dones van compartir  vivències que retrataven la cruesa de la seva tasca.  

Una tasca dura

Els orígens de Ruth Mumbi la porten a treballar sobretot en els barris més marginals de Nairobi, allà “la majoria de gent no té una qualitat de vida digna”, explica. Per il·lustrar la brutalitat de la situació, Mumbi va explicar que havia perdut el seu cunyat de només 17 anys a mans de la policia un dia que el jove havia sortit de casa per anar a un entrenament de futbol. Un grup d’agents que anaven de paisà, el van aturar i li va dir que era un criminal, així que, un d’ells li va disparar un tret a l’espatlla i quan va caure a terra el van rematar. “La policia assassina nens de manera indiscriminada i si ho denuncies, et converteixes en enemic de l’Estat”, explicava. Aquesta és només una de les moltes històries que Mumbi podria haver explicat. Ella mateixa ha hagut de suportar intimidacions i amenaces en incomptables ocasions, ha estat colpejada i detinguda per la policia kenyana sota l’acusació d’ “incitació a la violència”  en  una manifestació pacífica per protestar sobre l’alt nombre de morts de dones embarassades a la sala de maternitat de Huruma –un dels majors suburbis de Nairobi. Mumbi comentava que sabia que dedicar la seva vida a la defensa dels Drets Humans l’afectaria com a persona més enllà de com activista i afegia que “ser dona i activista és una tasca molt dura”, tot i això, “el fet de viure de primera línia la violació d’aquests drets és el que m’ha inspirat per defensar-los”.

Maryam al Kawaja viu actualment a Dinamarca, ja que es va haver d’exiliar arran de la seva activa participació en les protestes de la primavera àrab. En aquell moment tenia 24 anys i va ser quan va començar el seu activisme, a través de Twitter va retransmetre en directe  tot allò que  estava passant durant les protestes. Maryam va denunciar el fet que en moltes ocasions no es demanen explicacions en l’àmbit internacional per la vulneració de Drets Humans i, que això es devia a una doble moral existent a Occident. Exigia que s’han de demanar responsabilitats “independentment de si el país té petroli o no” i que aquests drets han d’estar per sobre d’interessos econòmics o polítics. Com a co-presidenta del Centre de Drets Humans del Golf explicava que cada vegada hi ha menys espais  per als  defensors d’aquests drets.

Durant el torn de preguntes van comentar el fet que totes dues eren conscients que “les revolucions es poden posar lletges però es necessita temps i lluita per aconseguir els nostres drets bàsics”, deia Maryam i Ruth afegia que “no pensaven que sortir al carrer canviaria les coses en dos dies, sabíem que era un camí llarg”, però no per això es rendeixen. Pel que fa al paper de les noves tecnologies, les dues dones coincidien en el fet que és una arma de doble tall. “Tenen un paper fonamental per defensar i exposar la vulneració dels drets” comentava Ruth però s’ha d’anar amb compte perquè “el govern també utilitza aquesta tecnologia per difamar” afegia Maryam. 

Notícies relacionades