Julio Sánchez: “L’inici d’això que anomenen crisi en realitat és una estafa i una profunda crisi de sistema”

Fotografia: Anna Poquet

L’assemblea pels Drets Socials de Sant Cugat participarà el pròxim 8 de març en les diferents mobilitzacions que es portaran a terme a la ciutat en motiu del Dia Internacional de la Dona. Julio Sánchez, portaveu de l’ADS ens explica en aquesta entrevista tot el que es va acordar en la primera assemblea de l’any que es celebrava la setmana passada així com la seva escassa presencia durant l’últim any.

 Fa uns dies us heu reunit per parlar de propostes com la del Dia Internacional de la Dona. Què es el que fareu?

 Com a novetat d’aquest any hi ha una iniciativa per crear una plataforma conjunta unitària que te com a objectiu, realitzar diferents actes conjunts en motiu al Dia Internacional de la Dona. Això es un avanç molt gran i positiu pel fet que es formi un grup amb altres entitats que fa que serveixi com a precedent per a futures accions, perquè es pot dir que en alguns fets defensem el mateix, per tant, no té molt sentit fer-ho per separat.

A més, estem d’acord en que aparegui als cartells: Plataforma Conjunta Unitària, en motiu del Dia Internacional de la Dona, sense que apareguin les sigles de ADS i la resta de sigles.

El dia 12 de febrer va haver una reunió en la qual van participar diferents col·lectius i es va discutir sobre aquest tema. El dia 7 de febrer per la tarda es farà una Marxa de Torxes des de la Plaça Doctor Galtés fins Plaça Octavià, entremig es llegirà un manifest relacionat amb el tema de violència de gènere. Les dones aniran vestides de lila i portaran les torxes, els homes no.

El dia següent, hi ha plantejada una manifestació que sortirà de la Plaça Octavià fins la Plaça Lluis Millet, es llegiran manifestos, hi haurà un parell de cançons i s’intentarà contactar amb algun grup de musica popular perquè faci alguna representació a la Plaça Lluis Millet quan arribem. Encara no està determinada la hora ni els lemes perquè depenem de la manifestació central de Barcelona per poder coordinar-ho.

A més, el dia 4 de març hi haurà un parell de xerrades tot i que encara no està definit el contingut ni qui la farà i una altra que tracta la historia del 8 de març, d’on ve el Dia Internacional de la Dona.

Per tant, fareu més actes altres dies en relació al Dia Internacional de la Dona?

Exacte, aquella mateixa setmana es realitzaran actes uns dies abans i uns dies després de la manifestació.També va haver un altre iniciativa que es va plantejar i que consistia en fer un taller de defensa personal només per dones.

També esteu preparant les manifestacions pel Dia del Treballador, què es el que fareu?

L’altre dia a l’Assemblea vam veure un parell de coses. Una és organitzar la manifestació, que es porta a terme desde la ADS desde fa tres anys. L’ADS a més, és un bon punt de confluència perquè les persones participen a títol personal i no com a organització. És un encreuament de confluència de persones que venen de diferents llocs i això és un cert avantatge en quant a la capacitat de convocatòria si es compara amb altres àmbits.

En motiu d’això, el que hem fet és crear un grup de treball que intentarà contactar amb els companys de Delphi perquè ens informin de com està tot i quin futur hi ha pel que fa a la planta i al mateix temps saber si tenen pensat fer algun tipus d’acció i veure si nosaltres podem coincidir amb ells i donar-los el suport necessari.

Però està tot per fer, fixar el recorregut, que podria ser el que es va fer l’any passat i que començava a la Plaça del Coll i acabava a la Plaça Lluis Millet com podria ser també Delphi el punt de sortida.

Podríem dir que l'ADS es mobilitza només en dies puntuals o també està al costat dels ciutadans en moments que ho necessitin?   

La idea és aquesta, l’Assemblea quan va néixer l’any 2013 en plena crisis, la seva vocació era la defensa dels drets socials i les llibertats. És a dir, ja en el moment que sorgeix l’Assemblea estàvem vivint un període d’agressió, retallades, etc.  havia la necessitat de fer un sanejament de drets i llibertats i creiem que era important mobilitzar-nos per allò.

A nosaltres ens correspon una quota a part en el tema de drets socials i defensa d’aquests drets socials i llibertats perquè en definitiva, tots aquells drets i llibertats dels quals nosaltres gaudim avui, no ens han caigut del cel sinó que ho ha aconseguit gent, treballadors que abans que nosaltres van posar en primer lloc, la lluita per la defensa de tots aquells elements i passaven en segon lloc els riscos, la defensa del treball i fins i tot, en molts casos, la vida.

Per tant, nosaltres com a generació que rebem tot allò dels que han lluitat abans i en un moment de total agressió, que coincideix, més o menys, amb l’inici d’això que anomenen crisis i que en realitat és una estafa i una profunda crisis del sistema, de la qual, ni tan sols el sistema veu la sortida, ens toca conservar, mantenir, lluitar, sortir al carrer i intentar aconseguir no perdre els nostres drets, i en la mida que es pugui, desenvolupar-los i potenciar-los.

L’actuació de l’ADS és fer de caixa de ressonància dels conflictes i problemes que es plantegen als diferents col·lectius, és a dir, que es plantegi amb el tema del treball i dels eres, com va passar amb Ricoh, Hp, Delphi ... la idea és estar al seu costat.

Insistim molt en que els drets socials es defensen exercint-los i defensant-los al carrer, perquè no hi ha un altre manera. Hem estat totes les vegades que s’han plantejat accions reivindicatives pel tema de l’ensenyament i les seves retallades, la retirada de les beques menjador, la retirada de les subvencions a les AMPES. Pel que fa salut, el tema de les retallades a les ambulàncies, hem participat també en diferents instancies o accions on el que es busca és la defensa d’una democràcia participativa.

Hem estat al carrer quan va sorgir el problema a Grècia i en molts altres llocs. L’any passat, en els últims dos mesos, es van fer concentracions setmanals durant els dos mesos a FGC davant l’augment de tarifes, fa un any i un mes que es va aixecar l’acampada de les 25 famílies de la PAH de Rubí a la Caixa Catalunya del carrer Villà, hem estat amb ells permanentment els 125 dies, donant el nostre suport des d’un punt de vista logístic, de publicitat, de participar en les seves mobilitzacions i quan es va produir el desallotjament violent per part dels antidisturbis a l’oficina de la Rambla del Celler, també estàvem. Ens anem ubicant en funció dels conflictes que van apareixent i oferim suport.

Tenim plantejat que, com a vegades hi ha situacions que no es produeixen permanentment i algunes són llargues en el temps, organitzar xerrades en períodes intermedis, de tipus informatiu i formatiu referents als punts que plantegem en el nostre decàleg, és a dir, el tema del treball digne i que tots puguin accedir al treball o el que es pot fer en aquests temps que aparentment et diuen que no hi ha treball per tots o sobre el tema de sanitat i educació.

Per tant, el que pretenem és mantenir la presencia de la ADS, que la gent sàpiga que hi ha una cosa que es diu ADS i que no només existeix com un segell que posa tres lletres, sinó que quan passen coses és capaç de posar gent per col·laborar.

Referent al tema de Delphi, heu portat un seguiment, fa dos anys veu començar la mobilització de l’1 de maig des de l’empresa, però amb totes les novetats que han estat havent els últims dies, com és que no heu estat pendents?

Lo correcte per part nostre és fer autocrítica i reconèixer-lo. No tenim por a fer autocrítica internament perquè entenem que és un mecanisme de superació, la critica i autocrítica utilitzada com a eina d’anàlisi i de millora de la pràctica social o política és una eina que no s’ha de perdre mai. En el cas que esmentes, Delphi, igual que Valoriza o Clece, es veritat que no vam estar i per això hem de mirar que és el que va passar. Conflueixen diferents coses i una és que l’any passat va ser un període molt agitat, sobretot a nivell polític.

Dintre l’ADS, molta de la gent que participa, són persones amb doble militància, participen a l’ADS com a organització però és evident que són individus que estan inscrits a altres organitzacions, per tant en alguns períodes, el que passa és que es donen molts esdeveniments a la vegada i jerarquitzen què és el que han de fer primer i que consideren que és més important.

A més, el desenvolupament de les diferents organitzacions o entitats, la seva pràctica social o sociopolítica no acostuma a ser plana, té alts i baixos i això passa també en organitzacions polítiques. És molt difícil mantenir una línia per es pot mantenir permanència assumint el compromís i entrant a l’ADS, que l’únic que demana per entrar és l’acceptació del nostre decàleg d’acceptació de drets i llibertats i que tinguin una certa constància. Si et compromets has d’estar en tot moment a disposició del que faci l’Assemblea i en aquest cas ha hagut una baixada al no haver estat capaços de connectar amb tot el que passa i ens rodeja.  

Us heu marcat algun objectiu pel pròxim any?

De moment el que està plantejat és cobrir de la millor manera possible el dia de la dona i l’1 de maig, paral·lelament tenim plantejat fer un anàlisi autocrític de l’últim any, que hem tingut poca presencia i mirar de fer un contingut més continuat en el temps, quines coses concretament són les que podem i tenim el deure de fer i veure si tenim el personal humà adequat com per portar a terme tot això. Està plantejat per la pròxima assemblea del 12 de març.

Notícies relacionades