Hora Bruixa fa una acció en memòria de les víctimes d'El Tarajal

Foto: Jordi Pascual

El col·lectiu Hora Bruixa ha organitzat aquest divendres al vespre, a la plaça d'Octavià, una concentració en memòria de les 15 víctimes d'El Tarajal. L'acció, que ha reunit a una quarantena de persones, ha consistit a enganxar a terra el nom dels morts i a llegir un manifest.

"Armand Souop, Larius Fotio, Aboubacar Oumarou, Luc Bikai, Daouda Mahatma...", una membre del col·lectiu ha recitat els noms de les persones que van morir a la platja d'El Tarajal, a Ceuta, ara fa set anys. "Ens hem concentrat avui aquí per a tots els que perden la vida al Mediterrani, per als que són empresonats en CIES i deportats", ha llegit del manifest, "tot i la insistència d'ONG i entitats socials la justícia espanyola ha evitat portar davant dels tribunals els guàrdies civils implicats demostrant una vegada més com les institucions permeten i avalen el racisme". El manifest també ha recordat l'incendi de la nau industrial ocupada a Badalona que va posar fi a la vida de quatre persones.

Durant la lectura les feministes també han fet referència a les devolucions en calent com un atemptat contra els Drets Humans. A continuació, els participants de la concentració han enganxat a terra cartells els noms de les víctimes escrits i al voltant s'han col·locat espelmes.

Normalment cada 5 i 6 de febrer es convoquen manifestacions a Ceuta per fer les anomenades "marxes per la dignitat" en record dels assassinats, però enguany, per causa de la pandèmia, la reivindicació s'ha descentralitzat i s'han dut a terme marxes i accions a diferents ciutats de l'Estat.
"Condemnem totalment la llei d'estrangeria perquè és racista i nega el dret de les persones migrants", expliquen les membres del col·lectiu Hora Bruixa i afegeixen que els moviments migratoris moltes vegades són conseqüència de la relació entre els països del nord global amb del sud global. A més a més comparen el mur dels Estats Units amb Mèxic i la tanca de Ceuta i Melilla amb Marroc: "Ens és més fàcil assenyalar el que passa a altres països en lloc de fer autocrítica".

Hora Bruixa ha reconegut que l'antiracisme a vegades és "l'assignatura pendent del feminisme blanc" i per això des de fa mesos estan duent a terme formacions i també creant vincles amb col·lectius com Tanquem els CIEs.

La tragèdia d'El Tarajal
El 6 de febrer de 2014 van morir 15 persones a la platja d'El Tarajal, a Ceuta, provinents de Marroc que intentaven arribar nadant a la costa espanyola. Agents de la Guàrdia Civil els van disparar amb pilotes de goma i gasos. 23 supervivents van ser deportats al Marroc immediatament. El cas està plegat de dubtes que assenyalen directament la gestió del govern del Partit Popular d'aleshores. El setembre de 2018, es va reobrir el cas i es van processar als 16 agents de la Guàrdia Civil, però un any després es va tornar a arxivar.

Notícies relacionades