Publicitat

Es querellen per maltractes i tortura contra els agents que van detenir Guillem a Via Laietana

Foto: Jordi Pascual

Alerta Solidària, el col·lectiu antirrepressiu de l’esquerra independentista que porta la defensa de Guillem, el valldoreixenc detingut el passat 18 d’octubre en les càrregues policials davant de la prefectura de Via Laietana, anuncia que han presentat una querella en contra de diversos dels agents que van participar en la detenció del menor. Ho han donat a conèixer en una roda de premsa en què s’ha presentat el grup de suport i en què també hi han participat familiars de l’afectat.

Segons l’advocat Xavier Pellicer, es tracta d’una querella en contra dels maltractaments que Guillem explica que va rebre tant en les càrregues policials en què va ser detingut com posteriorment a l’interior de la comissaria. Ara per ara han pogut identificar vuit agents però esperen que amb les imatges que han demanat als mitjans de comunicació puguin ampliar la querella. A banda del delicte de maltractaments, la querella contempla d’altres: contra les garanties constitucionals, per lesions lleus, per tortures i contra la integritat moral.

Paral·lelament avança l’acusació d’atemptat contra l’autoritat i desordres públics que li ha suposat al menor una ordre d’allunyament de 200 metres de la prefectura. Guillem es troba en llibertat vigilada, una decisió que ha estat recorreguda per la defensa. Segons Alerta Solidària, aquest és un cas més d’una onada repressiva que ja ha suposat 210 detencions arreu de Catalunya amb 24 empresonaments al país i una a Madrid, a més de dos internaments a centres especials.

Davant aquesta situació, Pellicer denuncia que les forces de seguretat han actuat de forma sistemàtica vulnerant drets i per això demana responsabilitats polítiques a través de la dimissió o expulsió del conseller d’Interior, Miquel Buch. Alhora, fa una crida a la mobilització i a “no caure en la dinàmica de la por que busca la repressióˮ.

La roda de premsa també ha servit perquè els pares de Guillem expliquin com han viscut el cas. Asseguren que van recomanar al seu fill que es protegís davant les càrregues policials que s’havien vist durant els dies previs. Això no va evitar la càrrega i la detenció, durant la qual, denuncien, els agents van fer mofa del menor. Reconeixen que en un primer moment no entenien què havia passat i que van tenir una reacció “poc empàticaˮ. Quan van veure les imatges de TV3, que han demanat incorporar a la causa, van constatar que es tractava d’una detenció arbitrària ja que demostra l’actitud pacífica del menor.

Guillem es defensa dels “rumors i falsedatsˮ

Segons l’encausat, no coneix cap dels altres detinguts. A més explica que, com es veu al vídeo, no va poder fugir a temps perquè estava guardant un paquet de clínex a la motxilla. Denuncia els cops rebuts tant durant les càrregues com durant la detenció, en què explica que el van deixar emmanillat, mirant a terra i de cara a la paret. Diu que tant la detenció com la roda de reconeixement van estar carregades de burles i que quan el van portar al CAP el van tenir tota l’estona emmanillat. En total van ser 24 hores de detenció.

El grup de suport denuncia una estratègia repressiva que ja ha afectat a Sant Cugat en altres casos com les encausades pel tall de vies durant la vaga feminista del 2017 i els encausats pel tall de vies durant la vaga general del 21F, en aquest cas afectant també a persones que no eren a la protesta. “L’única violència és la sevaˮ, denuncien, “la solidaritat és la nostra millor armaˮ. Amb un esment especial als membres del CDR empresonats, el grup de suport que demana l’absolució de Guillem demana l’alliberament de totes les persones preses.

A més, el comunicat amb què s’ha donat a conèixer el grup critica un context polític i social que “cal canviar d’arrelˮ. Criden a seguir lluitant pels drets al carrer i a sumar-se a les mostres de solidaritat amb les persones afectades per les causes obertes. Així mateix, defensen el jovent que ha decidit “trencar amb l’ordre d’un sistema que no ens garanteix el futurˮ.

Notícies relacionades