Els imputats per l’ocupació del rectorat de la UAB de 2013 rebutgen el pacte de conciliació amb la Fiscalia

Foto: 27iMés

La santcugatenca Laura Gené i 26 encausats més pel procés judicial anomenat 27iMés van rebutjar el passat divendres 26 de març el pacte de conciliació als Jutjats de Sabadell i resten a l’espera d’una data per la celebració de judici. Els afectats són 25 exalumnes i dos professors que s’enfronten a penes de més de 10 anys de presó, a multes de prop de 10.000 euros i a una responsabilitat civil de 380.000 euros.

Set anys després de l’ocupació del rectorat de la Universitat Autònoma (UAB) els afectats van dir que no a un acord de la Fiscalia per tancar el cas. Segons el col·lectiu, l’òrgan judicial proposava absoldre “alguns” acusats i condemnar a uns altres rebaixant les penes a 2 anys i 2 anys i mig de presó. Gené explica que han decidit que cap afectat s’assabenti de qui podia haver quedat en llibertat i que han rebutjat el pacte directament perquè entenen que no van cometre cap delicte i que es tracta d’un judici polític.

“Encara no tenim data de judici perquè aquest cas no s’aguanta per enlloc i cap jutge ni jutgessa el vol assumir”, diu Gené, tot i que les fonts oficials al·leguen que són moltes persones encausades i que és complicat celebrar el judici respectant les restriccions sanitàries, “que ens ofereixi que uns quedin en llibertat i que als altres se’ls rebaixin les penes per evitar la presó, demostra que se’ns està castigant per la nostra ideologia” .

En els dos dies precedents a la conciliació des de l’Assemblea d’Estudiants (CAF) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) es van organitzar unes Jornades Antirespressives a la UAB amb diverses accions: conferències, una ocupació simbòlica al rectorat, l’elaboració d’un mural i una concentració davant dels jutjats. “Seguim tenint molts punts en comú amb el CAF i el SEPC, perquè les mocions per les quals vam decidir ocupar el rectorat no es compleixen”.   D’ara endavant el col·lectiu 27iMés no preveu més activitats però estan preparant la campanya per quan se sàpiga la data del judici: “Demanem la nostra absolució i seguim defensant la universitat pública davant de la privatització”.

Què va passar?

A l’abril del 2013 prop de 300 estudiants van ocupar el rectorat de la UAB per demanar el compliment de diversos acords presos pel Claustre pel que fa a la transparència, la representativitat estudiantil i el preu de la matrícula. Hi van estar setmanes fins que van decidir marxar, sense haver aconseguit el seu objectiu, davant la possibilitat que la seva actuació pogués provocar que no s’entreguessin algunes beques o no es pagués els treballadors. Si bé, la llavors vicerrectora d’estudiants, Sílvia Carrasco; diversos estudiants i la universitat com a acusació particular van portar l’assumpte a judici. La petició desorbitada del ministeri fiscal va provocar que tothom es retirés de la causa a excepció de la Fiscalia. Ara per ara, la causa segueix avançant únicament perquè la Fiscalia ha decidit tirar endavant.

Notícies relacionades