Publicitat

Els impagaments de la constructora Som-hi provoquen la protesta de treballadors subcontractats a una obra al barri del Monestir

Foto: Jordi Pascual

Diversos paletes que treballen a la construcció d’un edifici residencial a l’avinguda Ragull, 7-9, al barri del Monestir estan d’aturada fins que l’empresa els pagui el seu sou. Són treballadors d’Ibra Gestiones Integrales, companyia subcontractada per la constructora Som-hi Mallorca per a la construcció de l’immoble. Segons expliquen els afectats, és Som-hi qui, amb un problema amb un fons d’inversió, no ha pagat a Ibra i, en conseqüència, ells han deixat de cobrar.

Segons explica Ahmed Hafeez, representant d’Ibra, la constructora els deu diners des de l’abril, ascendint a prop de 100.000 euros. Demanen explicacions a Som-hi com a constructora i a Forner Inversiones com a promotora. Cap de les dues empreses, lamenta Hafeez, ha respost a les seves peticions: “L’última cosa que sabem és que la cap d’obra s’ha reunit amb el fons d’inversió i diuen que ens pagaran però no sabem ni quan ni comˮ.

Durant els darrers mesos Ibra ha hagut de renegociar amb els magatzems de materials i, davant la falta de liquiditat, han seguit treballant però a un ritme més baix perquè no disposaven del material suficient. Després d’aquests mesos sense aconseguir solucionar el deute, aquest dilluns els treballadors han deixat de treballar i han mostrat la seva reivindicació amb cartells a les portes de l’obra.

Hafeez diu que no han acudit a Inspecció del Treball ja que es tracta d’un deute entre empreses i amb un fons d’inversió com a intermediari. Sí han explicat el cas a un advocat que intermediarà amb Som-hi i, si cal, iniciarà la via judicial corresponent. El representant d’Ibra diu, però, que aquesta no és la solució òptima ja que la solució trigarà mesos o anys a donar-se: “L’any passat vam tenir un cas similar amb una altra empresa, que encara ens deu bona part dels diners perquè es troba en concurs de creditorsˮ.

“Nosaltres podem treballar sense cobrar durant un temps, com ja ho hem fet, i fins i tot utilitzar part dels nostres estalvis per comprar material i acabar l’obra a temps però hem de tenir la seguretat que ho recuperarem, i ara per ara no ho sabemˮ, argumenta Hafeez, que lamenta que l’única relació amb Som-hi amb els treballadors afectats va ser una visita del comptable per explicar-los que encara no s’havia trobat una solució.

La constructora es mostra preocupada pels futurs residents

Fonts de Som-hi asseguren que la situació no és tan greu com la plantegen els treballadors d’Ibra però no faciliten les xifres exactes d’un deute que sí reconeixen. Asseguren aquest és un “cas puntualˮ d’entre les 12 obres que avui dia té en marxa l’empresa. “Hem tingut una retenció de finançament que aquesta setmana esperem solucionarˮ, expliquen des de l’empresa, “ho hem de solucionar perquè si no entreguem els habitatges el negoci no funcionaˮ. Diuen que abans d’acabar la setmana s’hauran realitzat els pagaments ja que tot just enllesteixen la solució.

Al marge de l’explicació econòmica, Som-hi es mostra especialment preocupada per les famílies que havien d’accedir als habitatges. Estava previst que els immobles es poguessin entregar a l’agost i, segons la constructora, encara és possible ja que asseguren que les obres estan quasi acabades: “Tot dependrà que aquests senyors es posin a treballar ja que hi ha vegades que se’ls paga i encara triguen uns dies a tornar a posar-s’hiˮ.

Els treballadors concentrats a la porta de l’immoble diuen que és gairebé impossible tenir l’obra enllestida per a l’agost i Hafeez també es mostra comprensiu amb les famílies, que diu que estan preocupades per haver fet un pagament que, de moment, no ha tingut retorn. Els treballadors diuen que algunes de les famílies s’han apropat per conèixer la situació i els han mostrat la seva solidaritat.

Notícies relacionades