Els espais secrets de la Guàrdia Civil a Catalunya

Foto: Jordi Pascual

Paula Artés ha acudit aquest dijous al vespre a Cal Temerari, de la mà d’Òmnium Cultural, per presentar el seu fotollibre Fuerzas y cuerpos, un passeig il·lustrat per les instal·lacions de la Guàrdia Civil a Catalunya. La fotògrafa va passar gairebé dos mesos visitant les instal·lacions de la benemérita arreu del país podent accedir a algunes sales i recintes que mai havien estat fotografiats amb una voluntat de projecció pública.

Segons l’autora, en tot moment ha intentat fer imatges descriptives alhora que aportant un punt de partida crític sobre el secretisme i ancoratge al passat d’aquest cos. Entre d’altres, explica, es va trobar una arma de Franco guardada com un element important a una vitrina o una bandera espanyola oficial atorgada per la reina a l’anomenada Sala de las Banderas. La seva voluntat ha estat mostrar allò que passa desapercebut ja que, considera, aquest cos també basa la seva operativitat en la invisibilitat, especialment els comandaments encarregats de la intel·ligència i la investigació.

Desconeix quants espais li han quedat per conèixer però amb les visites que ha fet ha pogut constatar els protocols d’actuació, com funciona el decomís d’armes, com és la caserna de l’aeroport –on van acabar col·locant-li una armilla oficial del cos per passar pels controls–, que la bandera espanyola només pot ser considerada oficial si l’atorga –signatura inclosa– la reina, que decomissen barques de narcos per utilitzar-les contra els propis narcos i que la política dels TEDAX arreu d’Europa va néixer de la lluita antiterrorista al País Basc. Una de les grans constatacions, clarament visible a l’obra d’Artés, és que gran part de les instal·lacions mantenen una estètica antiga.

El context polític va ser un repte per realitzar el treball. Tot i el suport de la universitat, l’autora va trigar mesos a aconseguir el permís per fer les fotografies i, a més, les va haver de realitzar sense que hi aparegués cap agent. Posteriorment, de cara a la publicació, no va aconseguir cap editorial que fes el pas així que va apostar per fer una campanya de micromecenatge gràcies a la qual Fuerzas y cuerpos avui és una realitat, en forma de llibre críptic amb poc text i les fotos acompanyades de la data, el nom del document i les coordenades del lloc, emulant les càmeres de seguretat.

 

Des de la publicació del llibre no ha rebut cap pressió tot i que alhora tampoc ha rebut cap oferta d’utilitzar les fotografies per fer una exposició, com li van oferir en motiu del 12 d’octubre; una proposta que mai es va arribar a formalitzar. Va realitzar el treball al 2016 però la publicació ha arribat passat l’1 d’octubre, el que ha dificultat una mica més l’edició.

Jesús Rodríguez, periodista de la Directa, ha acompanyat Artés en la presentació aportant el valor periodístic de les seves recerques. Recorda que a les dependències del port hi ha hagut tres operacions contra agents que s’havien conxorxat amb narcos per traficar amb droga. També explica que la distribució entre la Guàrdia Civil i la Policia Nacional té molt a veure amb els maquis, ja que els primers s’encarregaven de la persecució en zones rurals i els segons en urbanes.

“Tenim poc coneixement del que fan certes unitats de la Guàrdia Civil”, valora Rodríguez, que explica que malgrat el traspàs de les competències d’investigació i intel·ligència als Mossos d’Esquadra el nombre d’agents de la benemérita dedicats a aquestes tasques ha crescut. Diu que és una activitat poc invasiva i aparentment desordenada però que serveix per tenir un control previ davant possibles investigacions ordenades pels jutjats.

Finalment, ha explicat que la Guàrdia Civil s’ha convertit en la màxima relatora del procés per a l’Estat. Mentre, la Policia Nacional utilitza talps per treure informació i els Mossos d’Esquadra segueixen una activitat similar contra moviments okupes i anarquistes. Rodríguez també diu que el Centre Nacional d’Intel·ligència està format en la seva majoria per agents provinents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, on es desenvolupen tasques d’investigació de forma continuada.

Notícies relacionades