El cicle d’hivern de l’Enraonar tractarà sobre els “Murs, mentides i populismes” del món en què vivim

Foto: Clara Ontañón

El programa Enraonar enceta aquest 20 de gener el cicle d’hivern i proposa com a tema central “la degradació del sistema democràtic i la crisi del sistema liberal”. Enraonar, que va donar el tret de sortida el passat setembre, és un programa de pensament que pretén aportar una reflexió pública sobre temes centrals de la nostra societat. Cada dilluns, fins al 24 de febrer, s’organitzarà una conferència a la Casa Aymat a les set de la tarda. A més el cicle proposa quatre tallers de lectura. La iniciativa està organitzada des de l’Ajuntament juntament amb les institucions Barcelona Center For International Affairs (CIDOB), la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) i l’Ateneu Santcugatenc.

Durant la presentació del programa, aquest dijous, les periodistes expertes en l’àmbit internacional i impulsores del cicle Carme Colomina i Cèlia Cernadas, han explicat que “la situació del món actual és molt complex” argumenten que “la desinformació fa que no tinguem un model clar sobre què està passant” i com a conseqüència “el vot de la ciutadania deixa de ser de protesta i passa a ser un vot d’estat, d’aquesta manera el poder l’extrema dreta augmenta”. Per això animen a la ciutadania “accedir a la informació ben informada”.

El cicle d’hivern Enraonar parlarà sobre “murs, mentides i populismes” amb l’objectiu d’“ajudar a interpretar la realitat en què vivim” des de diferents prismes: la filosofia política, el periodisme, les relacions internacionals i la geopolítica.

El punt de partida de les xerrades és la victòria de Donald Trump a la Casa Blanca el 2016. A partir d’aquest “punt d’inflexió”, segons Cernadas, s’abordaran temes com la crisi del sistema liberal, de la mà del filòsof Josep Ramoneda; de les Fake News, amb l’activista social Simona Levi; i de la immigració, amb la investigadora del CIDOB Blanca Garcés, l’antropòleg Oriol Puig i el periodista Augus Morales.

La Tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha assegurat que la temàtica del cicle “està a l’ordre del dia” i ha celebrat l’èxit de l’anterior edició de l’Enraonar , que va tenir l’assistència de 350 persones.

Curs d’hivern de la UNIPAU. Pau i pensament decolonial. Deconstruir el discurs contra l’Altre

A més, la UNIPAU s’ha sumat a la programació de l’Enraonar amb un curs d’hivern que porta el títol de Pau i pensament decolonial. Deconstruir el discurs contra l’Altre. Durant el darrer cap de setmana de febrer s’han organitzat a la Casa de Cultura tres xerrades que parlaran sobre racisme.

La primera, el divendres 21 de febrer, anirà sobre “Antigitanisme d’estat i autonomia política romaní”, de la mà de l’investigador de la Universitat de Coimbra Cayetano Fernandez. L’endemà al matí, l’activista antiracista Desirée Bela i l’artista Daniela Ortiz oferiran una conferència anomenada “Discriminació estructural: Societat i lleis que ens oprimeixen”. I per últim, a la tarda les periodistes Lucia Mbomío i Moha Gerehou donaran les claus per poder combatre el discurs de l’odi amb periodisme i activisme.

Notícies relacionades