El bloqueig a la delegació catalana al Sàhara Occidental, mostra del ‘modus operandi’ del Marroc

Foto: Cedida per l'Ajuntament

La regidora santcugatenca Gemma Aristoy no ha pogut baixar de l’avió que l’ha portat des de las Palmas a Al-Aaiun (Sàhara Occidental) després que les autoritats marroquines no hagin permès el desembarcament de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat del Sàhara del Parlament de Catalunya del qual en forma part. Aquest incident, explica Mah Yahdih, representant del Front Polisario a Catalunya, no és més que una mostra del modus operandi que segueix el regne de Marroc davant les reivindicacions sahrauís.

Aristoy explica que la comissió del Parlament, on hi participen diputats, regidors i activistes, havia acudit al Sàhara amb la voluntat de copsar quina és la situació actual del país, ocupat pel Marroc. Aquesta vegada, diu, ho feien amb una preocupació especial davant del temor a un increment de la vulneració de drets. “Parlar de tu a tu amb els sahrauís també ens havia de servir per proposar tasques al Fons Català de Cooperacióˮ, explica Aristoy.

“El bloqueig no respon a cap situació especial sinó que és una mostra més de l’actitud del Marrocˮ, enraona Yahdih, que recorda que al desembre ja es va bloquejar l’entrada a una delegació basca, “ells no volen que hi vagi ningú tot i que de vegades se’ls escapen algunes persones o fan la vista grossaˮ. També diu que, tot i que va passar desapercebut, el regne del Marroc també va bloquejar l’entrada d’una advocada aquesta mateixa setmana.

“El Marroc manté Espanya i la Unió Europea en una situació de sotmetiment perquè com a estat fronterer pot pressionar amb la política fronterera, el tràfic de haixix, els interessos de les empreses espanyoles, Ceuta i Melillaˮ, explica el representant sahrauí, “són assumptes bilaterals condicionatsˮ. Yahdih també desvincula l’afer de la reunió entre Nacho Álvarez, el número dos del sotspresident del govern espanyol Pablo Iglesias, i la ministra sahrauí Sulima Hay Emhamed Salem.

Petició d’explicacions al Ministeri d’Exteriors i al regne del Marroc

La delegació catalana va sortir ahir de Barcelona cap a las Palmas, des d’on avui han agafat un vol fins a la capital del Sàhara Occidental, Al-Aaiun. Un cop arribats a l’aeroport de la zona ocupada marroquina, el comandant de l’avió no els ha deixat baixar de l’avió. Segons explica Aristoy, els representants catalans han demanat un interlocutor per intentar negociar.

“El comandant ens ha vingut amb els bitllets de tornada i no ens ha deixat baixar de l’avióˮ, explica la regidora, “sense explicar-nos els motius ni permetre’ns parlar amb ningú ens han fet tornar a las Palmasˮ. Davant aquesta situació, Aristoy diu que la delegació demanarà explicacions al Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, el qual era coneixedor del viatge, i també al govern marroquí.

“El bloqueig ens fa pensar que les nostres sospites sobre la vulneració de drets humans són certesˮ, enraona la regidora. Yahdih, per la seva banda, dubta que el Ministeri tingui cap actuació precisament per la relació fronterera dels dos estats: “El més normal seria demanar una reunió amb l’ambaixador del Marroc per demanar explicacions però en aquests casos la resposta institucional espanyola acostuma a ser el silenciˮ.

El Ministeri d’Afers Exteriors explica que el secretari general del Parlament els va donar a conèixer la visita i que, en conseqüència, ho van comunicar a l'ambaixada de Rabat, capital del Marroc, que alhora va comunicar la visita a les autoritats marroquines. Aquestes, però, no la van acceptar perquè, deien, no tenien un programa acordat per realitzar-la. El Ministeri diu que va informar en conseqüència al secretari general del Parlament alhora que ha posat a disposició els serveis consulars tot i que la delegació no ha demanat la seva assistència ja que no ha pogut baixar de l'avió. Les fonts ministerials asseguren que només tenien constància de la visita dels diputats però no dels seus acompanyants.

 

Per ara ni el Consolat del Marroc a Barcelona ni l’ambaixada de Madrid han respost a aquest diari, que hi ha contactat per conèixer els motius del bloqueig.

NOTA: La primera versió d'aquesta notícia, publicada a les 19:11h., no incorporava la versió del Ministeri, que ha respost a elCugatenc a les 19:45h. del 28 de febrer.

Notícies relacionades