Dues detencions en el desallotjament d’un immoble del carrer Vallès

Foto: Jordi Pascual

Els Mossos d’Esquadra s’han presentat diumenge a la tarda a la cruïlla del carrer Vallès amb l’avinguda Torreblanca arran d’una convocatòria del casal jove ocupat la Xesca. La policia autonòmica ha procedit al desallotjament d’un immoble (el número 82 del carrer Vallès), ocupat des de feia pocs dies, i hi ha identificat diverses persones. En un primer moment han desallotjat els habitatges i a mitja tarda el baix, on s’han produït dues detencions.

Poc abans de les tres de la tarda els primers agents han intentat intervenir en el que fins el moment era una concentració a la porta de l’immoble. Durant les hores següents els Mossos han procedit al desallotjament, traient amb empentes les persones que es concentraven a la porta de l’immoble i posteriorment a les que l’ocupaven. En el segon desallotjament també hi ha hagut càrregues.

La Xesca ha convocat una concentració de suport, que ha agrupat desenes de persones al davant d’un cordó policial que ha mantingut el carrer tallat mentre ha durat l’operatiu. Els manifestants han cridat consignes a favor del dret a l’habitatge i en contra de l’operatiu policial, en què hi ha participat la Brigada Mòbil.

La Xesca, pendent del desallotjament del casal

El casal jove de la cruïlla entre el carrer Borrell i l’avinguda Cerdanyola està pendent d’un desallotjament ordenat judicialment arran d’una denúncia de la propietat, Solvia, i també per l’Ajuntament, que argumenta la manca de manteniment i el mal estat de l’edifici recollits en un informe tècnic ordenat pel govern municipal anterior.

Des que la Xesca es troba immersa en el procés judicial i l’administratiu, l’assemblea del casal ha reivindicat que el projecte no acabarà amb un possible desallotjament. “De moment resistim i no només resistim sinó que tenim un projecte de futur, seguirem existint. Encara que ens facin fora d’aquí, la Xesca es quedarà al barri i no hi haurà banc, ajuntament ni déu que ens faci fora”, van dir en el tercer aniversari de l’ocupació.

La Xesca va néixer com a projecte a finals d’agost del 2016, quan es va donar a conèixer l’ocupació de l’immoble de l’avinguda Cerdanyola amb l’objectiu de fer un casal de joves autogestionat. En els primers dies, el govern de Mercè Conesa va argumentar els problemes de seguretat de l’immoble mentre l’assemblea va tractar de desmentir-los, comprometent-se a fer els manteniments necessaris. L’argument de la seguretat no va ressorgir fins el decret emès pel tripartit a l’octubre passat arran de l’informe.

Durant els seus més de tres anys d’activitat, el casal ha acollit activitats diverses i s’ha integrat en el teixit del barri participant a la Xarxa d’entitats Sant Francesc-Monestir. Paral·lelament ha mantingut la línia de denúncia sobre la manca d’espais per al jovent i l’existència d’immobles buits a una ciutat amb necessitats habitacionals, apuntant en diverses ocasions al Banc Sabadell i a Solvia; que deien que tenien un projecte per a l’immoble ja quan es va produir l’ocupació.

El judici també ha centrat part de la vessant política, amb suports i assemblees per definir l’estratègia a seguir com a assemblea davant del desallotjament. Des de la primera ordre de desallotjament al setembre passat, l’assemblea ha convocat diverses concentracions davant els anuncis de desallotjament. Per ara no s’ha produït el desallotjament.

Notícies relacionades