Discrepància entre els sindicats sobre si es compleix o no l’acord de reindustrialització de Delphi
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Fotos: Jordi Pascual i gabinet de premsa de l'Ajuntament
La secció sindical de la Federació de Treballadors i Treballadores de Catalunya (FTC) a Delphi ha anunciat en una roda de premsa conjunta amb la CUP que l’acord de reindustrialització de la planta no s’està complint tal com s’havia donat a conèixer el novembre passat. Diuen que aquell mateix mes hauria d’haver-se fet públic el llistat dels 208 extreballadors de la multinacional que havien de ser precontractats per AMTA com a empresa paraigua o per J. Juan, Gutmar, Guilera o ISEE com a empreses encarregades de la reindustrialització. Això no va ser així i mig any després encara no es coneixen tots els assalariats que seran absorbits per les noves empreses.
Segons l’Ajuntament, actualment n’hi ha 178 contractats, nou pendents de resposta, 26 propostes refusades i 38 places que no s’han pogut cobrir per falta de candidats amb experiència. Això suposa que a falta d’un any i mig perquè acabi el procés de reindustrialització, ja s’han assegurat un 85% dels llocs compromesos. El cap del comitè d’empresa i membre del sindicat majoritari (CCOO), José Antonio Morán, explica que realment s’ha incomplit l’acord tal com estava escrit però es mostra tranquil perquè encara hi ha mesos per davant perquè es compleixi la reinserció dels 208 treballadors, malgrat que alguns dels quals encara no tenen precontracte.
Antonio Martin, de la FTC, diu que la majoria de sindicats tenen una visió similar a la seva però Morán assegura que hi ha discrepàncies en el redactat de l’acord. Segons explica, a mitjans de juny es farà una reunió amb totes les parts, incloent l’Ajuntament i la Generalitat com a administracions implicades en el procés de reindustrialització, per esclarir l’assumpte. Un dels grans punts de debat, diu, és si les ofertes d’ocupació rebutjades computen. Si sí ho fessin, ja s’hauria superat amb escreix la xifra de 208 llocs de feina, ja que s’han fet 250 ofertes.
Si bé, per a Martin l’argument és fal·laç ja que hi ha treballadors que han rebut més d’una oferta i, per tant, n’han hagut de rebutjar necessàriament alguna. Critica que tampoc té sentit que les noves empreses demanin perfils professionals que no existien a Delphi –o dels quals hi havia pocs treballadors– i, malgrat això, es compatibilitzin com a ofertes vàlides del procés de reindustrialització. Assegura que algunes de les empreses han començat a contractar personal que no prové de la plantilla l’antiga propietària de la planta o que ho fan a través d’empreses de treball temporal, incomplint així el punt de l’acord que estipula que els treballadors han de tenir les condicions del conveni provincial del metall amb un increment salarial del 10%.
La FTC i la CUP demanen que s’aprofitin els fons destinats a la formació per adaptar els perfils professionals. Exigeixen que, mentre no es compleixi l’acord tal com està signat, la Generalitat i l’Ajuntament facin pressió i, si s’escau, retirin els ajuts en forma de subvencions i bonificació de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) i de l’Impost sobre activitats Econòmiques (IAE) que les empreses encarregades de la reindustrialització havien aconseguit per garantir els 208 llocs de feina. Eren aportacions de l’administració pública que ascendien a un milió d’euros per part del consistori i a 1,9 per part de l’administració autonòmica.
L’Ajuntament, en un comunicat fet públic pel govern arran de la roda de premsa conjunta dels cupaires i la segona força sindical, explica que es fa un seguiment del procés amb reunions periòdiques, tal com també va dir Morán en una entrevista amb elCugatenc ara fa un mes. Segons el comunicat, es van fer quatre trobades al novembre, dues al desembre, una al gener, una al febrer, una al març i una altra a l’abril tant amb Moa BPI, empresa subcontractada per Delphi per gestionar el procés de reindustrialització, com amb les noves propietàries de la planta.
El diputat de la CUP al Parlament Albert Boltran ha explicat en la roda de premsa que ha preguntat al conseller d’Empresa, Jordi Baiget, sobre la incorporació dels 30 treballadors restants per complir l’acord. Segons el diputat, la resposta de la conselleria ha estat dir que el compromís segueix vigent. El mateix ha reivindicat el consistori tot indicant que el compromís neix d’una moció institucional aprovada al desembre del 2015.
El regidor cupaire Ignasi Bea també explica que l’actual CEO d’AMTA, Antoni Maria Grau, havia sigut director general d’Indústria del Departament d’Empresa i Ocupació al 2014; que el cap de Recursos Humans de Delphi quan es va gestionar el tancament, Daniel Alonso Giménez, també treballa per a AMTA; que Juan José Berbel, encarregat de recol·locar els extreballadors de Delphi des de Moa BPI, havia estat a la direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya, i que Rafael Oritz, que segons Bea ha treballat amb els governs de CiU en temes de mediació i arbitratge en relacions laborals, s’ha encarregat de negociar el tancament de la planta. Tot i que, com reconeix, no és il·legal, aquestes coincidències li desperten dubtes sobre el procés.
Mentre la CUP i FTC critiquen com ha funcionat l’acord, Morán assegura que la visió crítica no és compartida per la resta de forces sindicals en nom de les quals “no tenen la legitimitat de parlar” ja que “ni tan sols han comunicat la intenció de fer la roda de premsa”. Així mateix, l’administració es mostra convençuda que l’acord avança seguint la planificació establerta. Actualment encara queden 16 treballadors que formen part de la plantilla de Delphi, empresa que acabarà les seves activitats a Sant Cugat definitivament a final de mes ja que ha deslocalitzat la producció a una planta de Romania.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari