Publicitat

Les diferències entre el govern i l'Assemblea per als Refugiats bloquen la moció sobre ajuts a ONGs

Acte de l'Assemblea de Voluntaris per als Refugiats a Plaça Octavià. Foto: Patricia Cirera

En el Ple d'abril, CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA portaven una moció nascuda de l'Assemblea de Voluntaris per als Refugiats per tal que el consistori destinés 108.000€, el que es calculava que hauria implicat acollir refugiats a la ciutat durant un any, a Acció Solidària i Logística, Proactiva Open Arms i Metges sense Fronteres. Llavors es va retirar a l'espera de saber com s'havia de gestionar administrativament i, per tant, a l'aguait del govern.

S'apropa el segon Ple des d'aquella sessió i res no s'ha mogut. És per això que ICV-EUiA, amb el suport d'ERC-MES i la CUP-PC, torna a portar la reivindicació de l'Assemblea de Voluntaris per als Refugiats. Ho fan, segons expliquen en un comunicat, “després de reunir-se amb el govern municipal i constatar que no s'assoleix un acord o punt de trobada”.

El canvi respecte a ara fa dos mesos, tal com explica Ramon Gutiérrez, regidor ecosocialista, és que Convergència ha respost amb una moció alternativa. En la Junta de Portaveus celebrada el 13 de juny, ICV-EUiA va comunicar a la resta de representants que l'Assemblea rebutja la proposta convergent perquè “té massa autobombo del govern” i, per tant, ells no donaran suport a la contraproposta.

Amb la moció de Convergència com a resposta a la de l'Assemblea és probable que la proposta dels ecosocialistes no tiri endavant. És el que tem Gutiérrez davant les reaccions de Ciutadans i PSC que inicialment s'havien sumat al plantejament originari. En qualsevol cas, el seu partit cedirà el micròfon als voluntaris per als refugiats perquè siguin ells els qui tracten de convèncer els grups municipals per tal que votin a favor.

Actes paral·lels

Tot i que enlloc s'ha evidenciat un conflicte entre el govern i l'Assemblea de Voluntaris per als Refugiats i és aquest, per tant, el primer desacord públic; Ajuntament i entitat caminen força separades malgrat tenir un objectiu comú. Les aigües van a ritmes diferents des que es va desmuntar la taula per als refugiats perquè, segons el govern, Sant Cugat ja està llesta per acollir-los i és, per tant, una ciutat refugi preparada, tal com es va aprovar després de les primeres mobilitzacions locals demanant resposta a la crisi humanitària.

La darrera acció del consistori pel que fa als refugiats ha estat despenjar una pancarta en què s'identifica Sant Cugat com una ciutat refugi. L'acte simbòlic ha passat absolutament desapercebut per les vies de comunicació de l'Assemblea i podria arribar a ser un argument força –o un punt de debat important– perquè el govern i els grups de l'oposició acabin donant suport a la moció plantejada pel col·lectiu.

Des d'avui aquest cartell ens recordarà cada dia que #SantCugat és ciutat d'acollida. Les persones, primer. pic.twitter.com/WHkqxalGQM

— Mercè Conesa Pagès (@mconesapages) 13 de juny de 2016

L'Assemblea també va passar desapercebuda en la presentació dels actes del dia mundial de les persones refugiades que es fan a la ciutat des del 8 de juny i fins al 7 de juliol –es poden consular a l'agenda d'elCugatenc–. Ni en la roda de premsa ni en el programa d'activitats s'hi fa esment al col·lectiu mentre sí apareixen altres entitats com Pallassos sense Fronteres, Intermón Oxfam o l'Agrupament Escolta Berenguer el Gran.

Mentrestant, l'Assemblea organitza actes amb els seus propis recursos comunicatius i només depenent del consistori per demanar espais. El darrer acte que van fer era un retrat de la realitat siriana de la mà de l'antropòleg José María Copete. En aquest cas, hi va acudir una estona la tinent d'alcalde de Benestar i Ciutadania, Susanna Pellicer.

Notícies relacionades