Els dies en què ens va atemorir la transfòbia

Foto: Hazte Oír

“Els nens tenen penis. Les nenes tenen vulva. Que no t’enganyin.” Aquest missatge, enganxat a un autobús, ha revolucionat persones i col·lectius d’arreu de l’Estat. Mentre els impulsors de la campanya diuen que es tracta d’una qüestió biològica, els detractors veuen una clara mostra d’odi. Amb aquest eslògan la plataforma ultracatòlica Hazte Oír apunta un col·lectiu molt vulnerable, els nens i nenes trans, amb la voluntat de promocionar el seu llibre ¿Sabes lo que quieren enseñarle a tus hijos en el colegio? Las leyes de adoctrinamiento sexual.

La voluntat d’Hazte Oír de fer circular l’autobús per diversos municipis de l’Estat va estendre la indignació més enllà de Madrid, on s’iniciava la ruta. La sorpresa a Sant Cugat va esclatar dimarts quan l’organització va donar a conèixer que aquest dissabte el vehicle visitaria la ciutat. En qüestió de minuts, l’actualitat es va accelerar i, ajudats per les xarxes, tots els grups polítics amb representació al Ple a excepció del PP així com entitats i veïns a títol individual van començar a recriminar la possible arribada d’el bus que no miente.

La resposta institucional és clara: “No són benvinguts”. El govern va anunciar, llavors, que no autoritzaria l’estacionament per fer campanya tot i que resultava més complicat evitar-ne la circulació. Segons va dir la primera tinenta d’alcalde, Cristina Paraira, el govern es reservava el dret de denunciar els missatges, els quals qualifica d’intolerants. Ara, però, de moment, res d’això serà necessari perquè el vehicle està retingut a Madrid com a conseqüència d’una decisió judicial d’evitar cautelarment la circulació després que la Fiscalia també determinés que hi ha indicis d’odi al missatge de la campanya.

ViDEO: Missatge de l'Ajuntament davant la voluntat de @hazteoir de fer parada a Sant Cugat @AMPAstCugat @AdaColau @mconesapages pic.twitter.com/ZNFj4tzbA5

— Aj. Sant Cugat (@ajsantcugat) 28 de febrero de 2017

Diferents grups polítics de la ciutat també han tret els seus propis comunicats i declaracions al respecte. El PDECAT assegura que “no és benvingut ni aquest autobús ni tots aquells que fomenten la discriminació i la intolerància”. Els seus companys al govern, el PSC, no només rebutgen la campanya i la possible presència de l’autobús a la ciutat sinó que també demanen al govern espanyol la retirada de la condició “d’entitat d’utilitat pública” que té concedida Hazte Oír per part del Ministeri de l’Interior.

Així mateix, Èric Gómez, regidor d’ERC-MES, va animar en roda de premsa a “combatre l’odi” i exercir la llibertat d’expressió. Anima també a la Policia Local a dificultar la circulació del vehicle en cas que arribi a la ciutat prohibint que estacioni i demanant la documentació. El missatge, recorda, va en contra de diversos acords plenaris en favor del col·lectiu LGTBI i per això insta tots els actors implicats a “trencar la visió dicotòmica del gènere”. També en roda de premsa, Ciutadans es va mostrar preocupat i a l’expectativa d’aquest fet. Tant la CUP-PC com ICV-EUiA també van mostrar el seu rebuig per les xarxes socials.

Però al marge de l’administració i els partits, diverses entitats i persones també han rebutjat l’autobús d’Hazte Oír. Fins i tot s’ha iniciat una recollida de signatures a Change.org que ha obtingut més de 10.000 suports. Així mateix l’Aplec Jove, l’Esplai Sarau, La Xesca, l’Esplai Pica-Roca, Hora Bruixa, Arran, la CUP, l’Assemblea Jove de La Floresta i Infinits Somriures han tret un comunicat conjunt via xarxes socials demanant aturar la transfòbia.

A #Santcugat diem NO al bus tranfòbic. Fora doctrina catòlica de les nostres vides afectives i sexuals. #Stoptransfòbia pic.twitter.com/1QkstUA5PY

— Hora Bruixa (@HoraBruixaStc) 1 de marzo de 2017

Així mateix, també la coordinadora d’AMPAs de la ciutat ha publicat el seu propi comunicat tot qualificant el missatge d’“atac ferotge als drets i les llibertats sexuals i de gènere de les persones, sigui quina sigui la seva edat”. Formen part així d’una unitat d’acció poc habitual a la ciutat.

Hola @hazteoir @ajsantcugat pic.twitter.com/4MPCjrzJ0V

— AMPES Sant Cugat (@AMPAstCugat) 28 de febrero de 2017

Segons Europa Press, la pressió arreu de l’Estat i la via judicial han estat efectives ja que l’organització ha decidit tapar el missatge “Els nens tenen penis. Les nenes tenen vulva. Que no t’enganyin” per substituir-lo per un altre. D’aquesta manera, Hazte Oír podrà recuperar el vehicle i posar-lo en circulació novament.

elCugatenc fa dies que ha contactat amb Hazte Oír per tal de realitzar una entrevista sobre la campanya i perquè poguessin respondre a les crítiques rebudes per part de partits i entitats. Si bé, van demanar que l’entrevista fos per correu electrònic per poder atendre totes les peticions de mitjans de comunicació. Tot i el compromís de contestar abans de la publicació d’aquesta notícia, fins el moment no hem obtingut resposta a les qüestions plantejades.

Un Ajuntament contra la intolerància

Des de la perspectiva política, el Ple municipal ha pres diversos acords sobre el col·lectiu LGTBI. Al gener del 2016, per exemple, va mostrar el condol pel suïcidi d’Alan Montoliu, un jove trans rebinenc vinculat a Sant Cugat. A través d’un amoció també es va instar a la Generalitat a aprovar un reglament que permeti desenvolupar totalment la llei així com impulsar una Llei per la Identitat de Gènere que permeti agilitzar els canvis de nom i sexe, aturar els tractaments mèdics obligatoris i el diagnòstic de salut mental.

Al maig següent es va aprovar una moció perquè la ciutat tingui un pla municipal per garantir els drets del col·lectiu LGTBI. La proposta d’ERC-MES, ICV-EUiA, CUP-PC i el PSC va acabar aprovant-se amb unes esmenes de Convergència que, entre d’altres, determinaven que la diagnosi prèvia per poder elaborar l’estudi s’encarregaria a la Diputació i hauria d’acabar-se durant el 2017. Segons Gómez, abans de Nadal no tenien novetats però encara hi ha marge.

Notícies relacionades