La diagnosi LGTBI deixa de banda, de moment, el treball amb entitats d’altres àmbits

Foto: Localpres

Ja han acabat totes les sessions que han de permetre conèixer les necessitats i estat de la comunitat LGTBI a la ciutat. Segons la tinenta d’alcalde Polítiques de Cicle de Vida i Progrés Social, Susanna Pellicer, abans de final d’any la diagnosi estarà enllestida ja que ara tot just s’analitza la informació recopilada sense descartar la possibilitat de fer una nova sessió o una altra fórmula de captació de dades. Si bé, a la sessió oberta a la ciutadania només hi van acudir membres del col·lectiu o persones interessades per vincles directes deixant obert el dubte sobre com fer una anàlisi transversal i aplicar les polítiques que se’n puguin derivar al conjunt de la societat.

Èric Gómez, regidor d’ERC-MES i impulsor de la moció conjunta del seu partit amb CUP-PC i ICV-EUiA en què es demanava un Pla municipal derivat d’una anàlisi, reivindica que des de la fase de diagnosi el Pla s’haurien de contemplar tots els actors socials ja que s’han de garantir els drets de les persones LGTBI arreu. La proposta es va aprovar per unanimitat al Ple de maig del 2016 –a excepció d’un punt sobre el desplegament de la Llei al respecte en què el PP hi va votar en contra–. “Sovint quan els grups presenten mocions, nosaltres ja hi treballem”, respon Pellicer, “altra cosa és si algú té alguna voluntat d’apropiar-se d’aquestes accions”.

Per a la tinenta d’alcalde, ni la proposta conjunta de republicans, cupaires i ecosocialistes ni la que va presentar el PSC al passat juliol per demanar el desplegament de lleis d’igualtat i per prendre mesures a nivell local, finalment enretirada, han estat determinants en el procés. D’una banda, pren el compromís d’acabar la diagnosi durant les properes setmanes tal com es va comprometre el seu grup municipal a través d’una esmena en què retardava en un any l’elaboració –ERC-MES, CUP-PC i ICV-EUiA van demanar inicialment tenir enllestida la diagnosi abans d’acabar el 2016– i, d’altra, posa en valor el Servei d’Atenció Integral LGTBI, una iniciativa que, diu, ha estat promoguda directament des de la seva tinença d’alcaldia començant-se a planificar ara fa un any.

Tot i que el Servei d’Atenció es va posar en marxa el 8 de novembre i el conveni entre la Generalitat i l’Ajuntament que garanteix la verdadera integritat es va formalitzar al dia següent, Pellicer assegura que no es tracta d’una mala planificació ni de cap pressió política –la directora general d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Mireia Mata, és d’ERC– sinó que es deu a un “treball tècnic realitzat de manera conjunta entre les dues administracions en els últims mesos”. “Una cosa és el treball tècnic i una altra les agendes dels representants polítics”, afegeix.

Fa gairebé un mes que el Servei d’Atenció Integral és en marxa cada dimecres de quatre a set de la tarda a la Casa Mònaco amb cinc eixos principals: assessorament personalitzat a individus i famílies, orientació sobre els drets, acompanyament psicològic en els processos d’identitat sexual i de gènere, atenció o derivació a serveis especialitzats de les persones afectades per discriminació per raó d’identitat, orientació i expressió de gènere i sensibilització ciutadana. De moment, però, és massa aviat per fer-ne un balanç.

Pellicer explica que la diagnosi suposa treure-li momentàniament part dels recursos al Servei d’Atenció. Defensa que justament es fa la diagnosi per veure quins són els següents passos a seguir, tant pel que fa a l’assistència com d’altres polítiques. Tot i que alguns dels assistents a les sessions participatives s’han mostrat preocupats per la concreció de les seves aportacions en un document útil així com pels recursos, la tinenta d’alcalde diu que ha rebut bona resposta tant per fer la diagnosi com per posar en marxa el Servei d’Atenció. Sobre ampliar les accions a persones i entitats no vinculades directament al col·lectiu LGTBI, també diu que s’haurà de decidir quan es finalitzi la diagnosi.

Notícies relacionades