Capacitats

Fotografies de Patricia Cirera

El diumenge 21 va ser un dia especial per la Carla i l'Eduard. Era el seu primer dia com a guies del Monestir de Sant Cugat. Tot i que van confessar que al principi estaven una mica nerviosos, al final va sortir tot rutllat i van quedar molt contents. Després d’uns mesos de preparació per fi ahir es van poder estrenar com a guies. Per aquest motiu tant especial la Fundació va decidir celebrar el dia mundial de l’Asperger ahir en comptes de dijous 18.

Tot va començar fa un any quan la Fundació Friends (fundada per Carme Canals) va proposar a l’Ajuntament la idea que persones amb Síndrome d’Asperger poguessin fer de guies en diferents museus de la ciutat per tal de facilitar la inserció laboral d’aquest tipus de persones. De moment la Carla i l'Edu han començat al Museu del Monestir, però l’objectiu és que hi hagi persones amb aquest síndrome en els altres museus.

La síndrome d’Asperger sovint es pot confondre amb l’autisme o un trastorn de dèficit d’atenció. Tot i que el síndrome d’Asperger està dins del Trastorn de l’Espectre Autista (T.E.A), hi ha diferents tipus de funcionament. “Són nois que tenen les mateixes característiques que un autista bàsic, amb problemes de comunicació, en les relacions socials, en la interacció amb els demés, en l’incapacitat de preveure el comportament aliè i amb una mica de mancança d’empatia, podríem dir, però d’una manera lleu, ja que sí que tenen comunicació verbal tot i que els seus interessos son bastant restringits i els hi costa molt el tema d’habilitats socials“, segons explica José Llorca, coordinador de lleure de la Fundació Friends. “La seva comunicació és molt formal, els interessos són molt especials, no són adients a la seva edat, són interessos de gent més adulta”, afegeix José.

“La nostra filla va ser diagnosticada als 20 anys, ara en té 32. Pensa que la síndrome d’Asperger fins a mitjans dels 90 no va quedar etiquetat com una síndrome que tenia identitat pròpia. [...] En molts col·legis no tenien o tenen en compte que si realment estan a sobre són gent que no té cap mena de discapacitat intel·lectual”, explica Carlos Gil, pare d’una filla amb la síndrome d’Asperger. “Tenim una mica d’angoixa perquè ara nosaltres som el coixí, per dir-ho d’alguna manera, però nosaltres caduquem i penses en el dia de demà com pot ella continuar evolucionant, etcètera. Crec que és el que deu preocupar al 100% dels pares”, afegeix Carlos.

Al Valllès Occidental hi ha l’Associació Trastorn Espectre Autista Asperger, especialitzada en aquesta síndrome, que engloba unes 100 famílies de la comarca sobretot de Terrassa i Sabadell, tot i que segons dades facilitades per Vicenç López, vocal de l’associació, a l’associació hi formen part unes quatre o cinc famílies de Sant Cugat. “Malauradament la xarxa pública no cobreix ni els hospitals ni els serveis psiquiàtrics...les sortides dels nanos, els grups d’esplai de nens i adolescents. Tot això forma part de la teràpia perquè van amb terapeutes acompanyats i treballen temes d’habilitats socials”, explica Vicenç.

La primera visita guiada realitzada diumenge 21 va ser més institucionalitzada amb la presència de la tinenta d’alcalde de Benestar i Família Susanna Pellicer i del director del Museu de Sant Cugat, Lluis Campins. Ambdós van destacar la importància de la diversitat i l’accés a tothom al Monestir.

La Carla i l'Eduard us esperen cada diumenge a les 13 hores a partir d’ara.

Notícies relacionades