El Dia de la Unió Europea en crisi

Fotografia: Anna Poquet

Dilluns 9 de maig és el Dia d’Europa i a Sant Cugat se celebra amb un acte oficial al claustre del Monestir amb diferents activitats per a nens, per tal de fomentar les diferents llengües que es parlen a Europa, actuacions musicals i els parlaments institucionals a càrrec de l’alcaldessa, Mercè Conesa. Si bé, el nom pot confondre, ja que, no se celebra el dia d’Europa com a continent sinó de la Unió Europea com a realitat política.

Aquesta és una activitat a la qual la CUP-PC no anirà com a acte de protesta al considerar-la “innecessària, sense arrelament, sentit, ni voluntat de cohesió i que té un cost associat bastant elevat”. És la valoració que fa la portaveu del grup municipal, Núria Gibert.

D’altra banda, en un article d’opinió a Cugat.cat, el regidor d’ERC-MES, Ferran Villaseñor, planteja que s’hauria d’aprofitar l’acte del Dia d’Europa per reflexionar sobre l’Europa que volem. Hauria de servir, al seu parer, d’altaveu d'aquells que no tenen veu i que estan presoners de la guerra, les màfies, els camps de refugiats i d'una UE (i un govern de l'Estat) irresponsable i inhumana.

La CUP demana a l’Ajuntament que deixi de celebrar el Dia d’Europa per com està actuant la Unió Europea davant la crisi dels refugiats, l'enduriment de les lleis migratòries dels estats membres i davant del tractat de lliure comerç entre la UE i Estats Units, TTIP, que rebaixarà, al seu parer, encara més els drets dels treballadors per fixar normes superiors a la legalitat dels estats. Un projecte, per tant, que des de la visió crítica no és en absolut de progrés i que no representa els valors ètics proposats en la seva fundació.

L’únic acte de rebuig fet per l’Ajuntament va arribar amb la crisi de refugiats. L’acord amb Turquia per a bloquejar l’arribada de persones que fugen de la guerra de Síria va portar al consistori a deixar la bandera comunitària a mig pal, a més de fer un donatiu a diverses ONGs per ajudar als camps de refugiats. Si bé, la simbologia, a diferència d’altres pobles, va durar pocs dies i a dia d’avui, la bandera blava oneja al mateix nivell que l’espanyola, catalana i santcugatenca.

A Sant Cugat, se celebra aquest dia des de l’any 2001 i al municipi hi ha censades més de 82.000 persones amb passaport comunitari i 4.000 persones nascudes a estats de la Unió Europea que no són de l’Estat espanyol.

Però a nivell europeu, el Dia d’Europa se celebra des de l’any 1985 per tal de commemorar la pau i la unitat del continent. La data, 9 de maig, commemora el dia en què el ministre francès d'Afers Exteriors, Robert Schuman, va exposar la seva idea d'una nova forma de cooperació política que fes impensable un conflicte bèl·lic entre les nacions europees. La proposta de Schuman és, en part, l’inici del que ara és la Unió Europea.

A partir d’ara la celebració anual, es dedicarà a una comunitat europea en concret. França, un dels països on més ha crescut l’euroescepticisme al mateix temps que perdia protagonisme en l’esfera comunitària immersa en el creixement del Front Nacional i de la Nuit Debout arran de la reforma laboral plantejada per l’executiu, serà la protagonista d’enguany. 

Notícies relacionades