Es comença a crear un col·lectiu en defensa de les pensions

Foto: Juan Merino

Cada dilluns al migdia hi haurà concentració al davant de l’Ajuntament per demanar que les pensions permetin als jubilats mantenir una vida digna i, alhora, que estiguin garantides. Aquesta setmana s’ha fet la primera convocatòria via xarxes socials, a la qual han acudit prop d’un centenar de persones que durant uns minuts han tallat la circulació de vehicles a la rambla del Celler, el que ha provocat que la policia hi acudís per assabentar-se dels motius i intencions de la protesta.

La mobilització ha servit, però, per marcar les bases d’una futura organització santcugatenca en defensa de les pensions. No se sap encara si serà una associació, una assemblea, un col·lectiu adscrit a algun moviment nacional o estatal... però la primera experiència, que no ha estat cridada per cap sindicat ni col·lectiu en concret, ha servit per intercanviar contactes per acabar creant un nucli organitzat que aporti l’argumentari que en aquesta primera concentració no ha estat present –no hi havia manifest ni punts clau de reivindicació més enllà de la defensa de les pensions– i pensar noves accions.

Juan Merino, membre del Casal d’Avis de La Floresta, explica que la primera trobada ha estat possible gràcies a les xarxes i el boca-orella però que cal que la lluita per unes pensions dignes sigui més visible arreu i, per això, defensa que la creació d’un col·lectiu local és un punt clau. De moment no es descarta parlar amb experiències d’altres municipis per crear xarxa i saber com actuar amb la idea bàsica d’estendre la reivindicació. De moment, criden a tornar-se a trobar el proper dilluns a les 12 del migdia al davant de l’Ajuntament.

La concentració i la creació del col·lectiu, de moment en estat embrionari, arriba després que el govern espanyol hagi augmentat les pensions en un 0,25% per al 2018 –com porta fent anualment des del 2014–, el que significa dos euros i 30 cèntims per a la pensió mitjana de 923,2 euros. L’augment es troba per sota del creixement de l’Índex de Preus de Consum (IPC), el que significa que els pensionistes han perdut poder adquisitiu perquè mentre les pensions només pugen un 0,25% els preus ho fan un 1,2%. Des del 2012 els pensionistes havien vist augmentar lleugerament el seu poder adquisitiu perquè l’IPC recollia valors negatius –excepte el 2013 en què l’augment de les pensions va ser superior al de l’IPC– però aquesta tendència s’ha trencat i tant el 2017 com la previsió per al 2018 recullen augments de l’IPC molt per sobre del 0,25%.

Tal com va explicar Ramon Pla, de la Federació de Pensionistes de Comissions Obreres, en una entrevista a elCugatenc un dels elements clau de la gestió de les pensions a Espanya és l’anomenat Pacte de Toledo, que es va signar al 1995 amb la voluntat de marcar les bases d’anàlisi i actuació sobre el sistema de seguretat social. Tot i que s’ha començat la tasca per reformular-lo, continua sense haver un termini marcat. Sobre la taula hi ha propostes de col·lectius diversos, que van des de la introducció dels impostos com a part de la garantia de les pensions a fer que les màquines cotitzin.

Notícies relacionades