Comença el curs d’estiu d’Unipau dedicat a les fronteres tant físiques com mentals

Fotografia: Blanca Sagredo

Blanca Sangredo | Aquest 4 de juliol ha quedat inaugurada la 34ª edició de la Universitat de la Pau. L’acte ha tingut lloc al mateix lloc on s’imparteix el curs, al Centre Borja, i ha estat presentat per Arcadi Oliveres sota el títol de “Fronteres: permeabilitat per les armes i els capitals, murs per a les persones”.

La Universitat de la Pau existeix des de 1984 i és un espai de reflexió i de recerca d’alternatives als problemes que es troba el nostre món, pretén trobar solucions per a construir un món millor i lluitar per la pau d’una manera activa. Diverses generacions s’han format en aquest àmbit i professors i experts hi participen any rere any. 

Després de l’agraïment de Pep Maria, jesuïta del Centre Borja, que es mostrava satisfet per acollir aquesta nova edició del curs d’estiu d’Unipau, es van donar pas a les primeres ponències i reflexions del curs. En primer lloc, Pere Ortega, president del Centre Delàs d’Estudis de la Pau compartia que “en aquest moment la humanitat està travessant una greu crisi que no sabem per on ens sortirà i aquesta crisis afecta tant a Catalunya, al Estat espanyol a Europa i al món”-exposava Ortega. I és que aquesta situació de deshumanitat prové de l’afany de controlar i dominar els recursos naturals. Aquesta explotació indiscriminada dels recursos comporta grans amenaces: el canvi climàtic, els conseqüents desastres naturals, manca d’aigua, menys biodiversitat... que provocarà grans moviments migratoris, afirmava Ortega. En aquest sentit, el president del Centre Delàs posava dades sobre la taula i és que segons l’últim informe de l’ACNUR 70,8 milions de refugiats han migrat dels seus països a la recerca d’una nova oportunitat, el 80% dels quals han estat per causa de conflictes armats i guerres. La resposta dels estats no està essent satisfactòria, afegia, i és ells mateixos són la causa i els responsables d’aquesta situació. 

Seguidament, ha estat el torn de Xavier Masllorens, president del ICIP (Institut Català Internacional per la Pau) que explicava la situació a través d’una metàfora: els tres regals enverinats. Masllorens plantejava tres escenaris que suposen un regal enverinat. En primer lloc, la desigualtat i la injustícia de la pobresa, en segon lloc, la globalització del terreny i dels capitals però no dels drets de les persones i, finalment,  la manca de respecte cap a les persones, la dignitat dels animals, les plantes i el planeta. Tots aquests regals enverinats van units per un cordill, el sistema, disfressat de democràcia i benestar.

A continuació, Lupe Moreno, de la Direcció General de Cooperació de la Generalitat de Catalunya, destacava la presència dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible). Moreno considerava que hi ha persones desglobals al món i que caldria fer alguna cosa al respecte. Què s’està fent des dels governs? Moreno va explicar el Projecte Pla Director de Cooperació al Desenvolupament, document que regeix la política de cooperació de la Generalitat. En aquest document, hi apareix la paraula “frontera” tres vegades: com a prioritat geogràfica de cooperació catalana, com a barrera mental que cal tractar a través de l’educació a la ciutadania i com a mur que els governs regionals i locals han de poder trencar per superar les lògiques de les fronteres estatals.  

Per acabar, l’Alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, no ha faltat a la cita i ha estat l’encarregada de tancar la inauguració del crus. Arcadi Oliveres li ha cedit el torn de paraula tot remarcant que “feia molts anys que no es trobava la màxima autoritat de l’Ajuntament a l’acte d’inauguració del curs d’estiu d’Unipau”. Ingla ja havia participat en el curs en altres ocasions, quan ocupava el càrrec de regidora, i es va mostra  molt agraïda de ser a l’acte tot explicant la seva experiència personal marcada per la seva assistència a la Convenció dels Drets Humans de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Ingla va remarcar la necessitat d’espais com Unipau per remoure consciències i ha fet palès el recolzament de l’Ajuntament de Sant Cugat per pensar una mica menys en el “jo” i passar a pensar en el “nosaltres”. En aquest sentit, l’alcaldessa assegurava que Sant Cugat “sempre ha sigut una ciutat acollidora, on el lliure pensament ha trobat un espai de refugi i creixement i que sempre està al servei de les persones que treballen pel discurs i el diàleg”. Amb aquestes paraules de l’alcaldessa quedava inaugurat el curs d’estiu d’Unipau i es donava pas a la primera ponència “Fronteres i territori: nocions, reptes i valors” per Daniel Nordman. 

Notícies relacionades