Comença el curs d’estiu d’UNIPAU amb el record d’Alfons Banda

Foto: Jordi Pascual

La Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU) i l’Institut Víctor Seix de Polemologia ho havien anunciat ja fa més de mig any però calia formalitzar-ho. Alfons Banda, el químic que fa fundar i presidir la Fundació per la Pau, ha estat el reconegut a títol pòstum amb el primer Memorial Frederic Roda organitzat per ambdues entitats com a part del Memorial Joan XXIII, que enguany ha guardonat la pacifista saragossana Carmen Magallón. L’arrencada del curs d’estiu d’UNIPAU d’enguany ha servit per fer entrega del reconeixement a la família de Banda i retre-li un sentit homenatge.

Amb la fotografia de l’activista per la pau projectada presidint la sala del Centre Borja, diversos amics i coneguts han recordat la seva figura, tant des de la vessant humana més íntima com des de la seva realització com a pacifista. “Sorprenen els seus escrits per la radicalitat intel·ligent”, considera el nou president de la Fundipau, Antoni Soler, “era d’aquelles persones que arribava a la perfecció fent que semblés fàcil”. Ell i els seus referents, Ghandi, Martin Luther King i Jesús de Nazaret, han posat la nota emotiva de l’arrencada del curs, que també ha recordat l’home que dóna nom al Memorial, qui també va ser un gran activista per la pau i fundador de la UNIPAU.

D’aquesta manera es dóna inici a un curs d’estiu que s’allargarà fins al 12 de juliol amb un seguit de xerrades temàtiques al voltant del terror com a arma política. En un món en què la violència terrorista ha generat terror però, alhora, respostes repressives a molts països, la UNIPAU es para a analitzar el sentit d’aquest terror, els beneficiats i els perjudicats per l’estratègia de la por amb més d’una vintena de xerrades que analitzen aquest fet en termes generals i amb casos concrets.

Tal com explica el president de la fundació, Arcadi Oliveres, el curs d’estiu ha estat un element clau de la UNIPAU, que tot i rebre el nom d’universitat no ho és; “però sí de la pau”, bromeja. De fet, el pacifisme ha estat el leitmotiv del curs d’estiu a les seves 31 edicions precedents, i també als cursos d’hivern i actes mensuals que fa l’entitat. Malgrat que, tal com explicava Neus Sotomayor, directora de la UNIPAU, en una entrevista a elCugatenc, als anys 2000 va canviar l’estructuració del curs, s’ha mantingut l’essència.

Enguany, elCugatenc entrevistarà un dels ponents de cada dia, de tal manera que al dia següent es podrà llegir l’entrevista íntegra i en obert sobre alguns dels temes tractats en el marc del curs d’estiu.

Notícies relacionades