Chido Onumah, Memorial Joan XXIII per la defensa de la democràcia i dels drets a Nigèria

Foto: Gabinete de Comunicación y Educación

La cinquantena edició del Memorial Joan XXIII recau sobre Chido Onumah, un periodista, escriptor i activista per la pau nigerià pau que ha treballat tant al seu país com a l’Àfrica oriental. L’Institut Víctor Seix de Polemologia i la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) l’han escollit com a mereixedor d’aquest reconeixement per la seva tasca en favor de la democràcia i la pau al seu país, un compromís que ha demostrat que manté al seu darrer llibre We are all Biafrans: A participant observer’s interventions in a country sleepwalking to disaster.

José María Perceval, membre de la Unipau, explica que el seu activisme contra la corrupció l’ha portat a estar perseguit, amb una detenció temporal de tornada al seu país després de restar un temps a la Universitat Autònoma de Barcelona per estudis. Tot i que ara està lliure i es troba a Vancouver, la detenció és un advertiment davant el seu activisme crític. La persecució política és un dels motius que han fet decantar la balança per aquest candidat.

A més, el guardó també posa en valor Onumah com un exponent de la nova onada africana que planta cara al neocolonialisme extractivista i que aposta per un aprofindiment distribució de la riquesa en uns països en què la desigualtat és latent. En el cas del seu país, també es troba el repte del grup terrorista Boko Haram, tot un repte des de la perspectiva dels drets humans tant per la seva activitat com per les accions de l’estat per intentar desarticular-lo.

Dones x dones, menció de reconeixement Frederic Roda

Així mateix, l’Institut Víctor Seix i la Unipau han acordat atorgar al col·lectiu antimilitarista i feminista Dones x Dones la menció de reconeixement Frederic Roda, un guardó que arriba a la quarta edició i que pretén posar en valor la tasca feta per entitats o per persones a títol pòstum.

Neus Sotomayor, directora de la Unipau, explica que s’ha optat per aquest col·lectiu que treballa des de Ca la Dona a Barcelona per donar suport a dones constructores de pau, com han demostrat en la implicació en el moviment de dones feminista dones de negre nascut a Israel l’any 1988. Ara, defensa Sotomayor, fan suport emocional i a la lluita per a dones refugiades a Catalunya.

Arcadi Oliveres, president de la Unipau, posa en valor la relació entre l’entitat i l’Institut Víctor Seix nascuda l’any 1977 arran de la visita del premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel, motiu pel qual posteriorment es van iniciar els cursos d’estiu de la Unipau. Gemma Aristoy, regidora de Ciutadania, ha reivindicat el paper de la Unipau a Sant Cugat i ha mostrat el compromís per mantenir la relació des de l’Ajuntament.

Notícies relacionades