Publicitat

Carles Pont: “La premsa internacional és més imparcial que l’espanyola i catalana pel que fa al ‘procés’”

Fotos: Joan Cabasés Vega

L’investigador de la Universitat Pompeu Fabra i membre del Political Communication, Media and Democracy Research Group (Polcom) Carles Pont ha explicat, en base a l’anàlisi realitzada per aquest grup, que la premsa internacional ha tractat el procés independentista català d’una manera més imparcial que els mitjans espanyols i catalans. Diu que, en certa mesura, això és normal ja que poden gaudir d’una independència de partida major en mirar-se la realitat en part com a espectadors. Així ho ha afirmat dimecres al vespre en la celebració del tercer aniversari d’elCugatenc i el primer de l’assemblea ciutadana de suport al projecte, un acte que ha tingut una conversa amb ell com a element central per posar en valor el primer monogràfic en paper del diari, que tracta el procés des d’un punt de vista local.

El treball de recerca elaborat per Polcom comprèn xifres qualitatives i quantitatives de les publicacions fetes pels mitjans The Washington Post, The New York Times, The Guardian, The Daily Telegraph, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeustche Zeitung, Corriere della Sera, La Repubblica, Le Figaro i Le Monde –i algun altre en períodes més breus– des de la sentència del Constitucional sobre l’estatut l’any 2010 fins a l’1 d’octubre del 2017, deixant la porta oberta a seguir la investigació més enllà del referèndum. Una de les grans conclusions és, justament, que els corresponsals han pogut defugir de les pressions polítiques –i fins i tot les han denunciat– per fer un periodisme que ha criticat i posat en valor a totes les bandes.

La majoria de les informacions del període analitzat reconeixen que hi ha una majoria de catalans que volen votar per decidir el futur polític del país fent alhora crides a la responsabilitat perquè la situació no esdevingui un atzucac polític amb derivades no desitjables com violència o un conflicte armat. Cada país presenta les seves particularitats, essent la premsa alemanya la més preocupada pels afers econòmics i la britànica per l’expressió popular, per exemple. Tot i així, són els mitjans francesos i italians els que més atenció han fet a Catalunya des del 2010.

Tot i els punts d’inflexió que han anat alterant el relat que els mitjans internacionals llençaven al món, en tot moment el debat independentista s’ha tractat com un conflicte entre dos governs que, en la majoria dels casos, s’han tractat en igualtat de condicions tot i les diferències per ser un estatal i un autonòmic. Abans del 2012, però, explica Pont, gran part de la premsa internacional analitzava el procés com un atreviment d’Artur Mas, que inicialment buscaria un acord per tenir més autogovern i autonomia econòmica i posteriorment voldria mantenir el seu capital polític. Tot canvia amb la consecució de més força per part de les entitats sobiranistes i amb l’esclat de les mobilitzacions al carrer.

El relat independentista va tenir molta força durant els anys des de les primeres mobilitzacions independentistes perquè no és fins més tard que el govern espanyol augmenta la seva presència internacional en l’assumpte. Així mateix, a mesura que avança el procés, els corresponsals també es qüestionen el relat independentista de forma més clara. Tot i així, Pont relativitza les crítiques dels corresponsals per pressions polítiques. Diu que això és habitual a les corresponsalies de tot el món, a l’igual que és normal que els periodistes ho denunciïn. Considera, a més, que els mitjans triats sí han tingut capacitat d’incidència pública i política als seus respectius països i arreu del món en ser grans referents mundials.

Música i reivindicació de les subscripcions

L’aniversari d’elCugatenc ha seguit amb un concert de la cantautora santcugatenca Ariana Bofill, que ha presentat les cançons del seu darrer disc, Hidden Soul. La jornada ha servit per reivindicar la importància de les subscripcions, necessàries per garantir la continuïtat del diari i per fer-ho sense dependre de grans anunciants i subvencions que intentin condicionar el periodisme crític i transformador que fa tres anys que es desenvolupa a la redacció d’elCugatenc.

Notícies relacionades