S’inicia la campanya per a la municipalització de l’aigua amb la mirada fixada en el venciment del contracte amb Sorea

Foto: Jordi Pascual

El 2019 és la data en què acaba el contracte de gestió de l’aigua que l’Ajuntament té amb Sorea des del 1974. Abans el consistori haurà de saber què fer davant del venciment, convocar un nou concurs públic o preparar la remunicipalització. Amb aquest propòsit hi ha en marxa una taula que ha de fer un estudi al respecte, una acció resultat d’una moció presentada per la CUP-PC i ICV-EUiA al Ple de juliol del 2015 i que es va aprovar per unanimitat.

Tal com va explicar aquest diari, la taula només ha fet dues reunions, la fundacional i una per visitar les instal·lacions. Els cupaires, que van ser els primers en fer la proposta, lamenten que no s’hi treballi més i, alhora, han sigut el primer grup polític en iniciar una campanya pensada a nivell municipal en favor de la remunicipalització tot i que emmarcada amb les accions que fan a nivell de tota l’Àrea Metropolitana.

El passat cap de setmana van participar a la manifestació convocada per la Taula de l’Aigua i Aigua es vida que es va fer a Terrassa i que, segons la Policia Local, va acollir 3.000 persones. Hi van acudir representants de diversos municipis que es troben en ple debat amb la presència de partits com el PSC, En Comú, ERC o la pròpia CUP. De Sant Cugat també hi van acudir representants d’ICV-EUiA.

Sant Cugat present a la #onadaTerrassa l'aigua és un bé comú la volem 100% pública!! pic.twitter.com/PQPLY5VHta

— ICV Sant Cugat (@icvstcugat) 19 de marzo de 2017

En el proper Ple la CUP-PC insistirà amb la presentació d’una nova moció que pretén fer una auditoria de les infraestructures, inversions i compliment del conveni entre Sorea i l’Ajuntament. Aquest document –i l’estudi encarregat des del 2015– hauran de servir perquè la ciutadania decideixi en una consulta si volen la gestió pública o privada. Els mateixos cupaires s’encarregaran de demanar la consulta ja sigui amb la presentació d’una moció o la recollida de signatures, un 5% del cens tal com estipula el nou Reglament de Participació Ciutadana.

Prèviament ja han fet encartellades i han col·locat informació sobre la campanya a les fonts públiques. Així mateix, preveuen xerrades, un infoCUP monogràfic i dedicar una Festa d’Unitat Popular a aquest afer. No descarten demanar que Sant Cugat entri a l’Associació per a la Gestió Pública de l’Aigua en què participen els ajuntaments de Barcelona, Badalona, Cerdanyola, El Prat, Sabadell, Santa Coloma i Terrassa, tot i que recorden que tots aquests municipis tenen governs que aposten per la municipalització mentre a la ciutat, al seu parer, no està clar el posicionament.

La contracampanya de Sorea i la visió del govern

ICV-EUiA via xarxes i Ignasi Bea, regidor dels cupaires, als precs i preguntes del darrer Ple municipal han alertat que cal començar a moure fitxa en favor de la municipalització de l’aigua o, com a mínim, amb la publicació de la informació amb la qual la ciutadania pugui prendre la decisió. Ho diuen perquè, al seu parer, Sorea ja ha començat la seva pròpia campanya per convèncer els santcugatencs que la gestió en mans privades és la millor opció. Així expliquen, per exemple, la visita que l’empresa va fer a les seves instal·lacions amb representants de les associacions de veïns pel dia de l’aigua.

Els cupaires també adverteixen que la pròpia Sorea i la resta d’empreses del grup Agbar han augmentat el nombre de donacions a la fundació CatDem, vinculada al PDECAT. Consideren que, més enllà del presumpte cobrament de comissions que ha resorgit a la llum amb el Cas Palau i que es va debatre en el darrer Ple, aquest també és un mecanisme de les empreses per mirar d’influir en el posicionament polític dels partits i en la seva acció de govern quan tenen l’alcaldia.

Tot i això, en resposta a la pregunta de Bea, la tinenta d’alcalde de Serveis Urbans, Cristina Paraira, va dir que la comissió està en marxa i que cal veure l’estudi. Defensa que no té sentit demanar la municipalització sense tenir dades ja que, al seu parer, preval l’interès del consumidor. És a dir, si el servei és més barat i/o eficient essent públic, el govern apostarà per la municipalització i sinó apostarà per un nou concurs.

Notícies relacionades