Beatriu Guarro: “Les identificacions per perfil ètnic són il·legals però n’hi ha diàriament”

Fotos: Jordi Pascual

Membre de SOS Racisme i professora emèrita de del Departament de de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona dedica gran part de la seva vida a implicar-se en contra del racisme que milers de persones sofreixen cada dia a les nostres societats. Té clar que els abusos no són casos aïllats i que la millor manera de fer-ne front és tenir informació i saber actuar. Beatriu Guarro atén elCugatenc just després de la seva conferència al curs d’estiu de la Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU).

Aquarius, el vaixell d’Open Arms... som molt solidaris i inclusius fins que arriben aquí.

– Exactament. Les persones migrants i les que cerquen refugi no són directament el nostre tema. És cert que quan arriben aquí, tinguin la condició que tinguin, la pràctica racista els afectarà quotidianament. Les identificaran sistemàticament i les portaran a la comissaria.

Molt cops als mitjans ens obsessionem a diferenciar refugiats d’immigrants però la realitat posterior és igual per a tots ells.

– Nosaltres no ho diferenciem perquè tots ells són persones. La declaració dels drets humans és universal i, per tant, són drets inherents a la persona. Cap autoritat competent te’ls pot concedir o denegar. Vingui d’on vingui, tingui la condició que tingui... cada persona té els seus drets i no se la pot discriminar en cap cas. Sabem que és un discurs a llarg termini perquè es continuen fent diferenciacions quan generalment són les polítiques internacionals les que obliguen a milers de persones a marxar de casa seva, les considerem refugiades o no.

Què es troben aquestes persones i les nascudes a casa nostra però amb trets racialitzats en el seu dia a dia?

– Tenen problemes d’accés a l’habitatge, al treball i a qualsevol dret. Sempre estan sota sospita i es troben amb inferioritat de condicions. Ens van explicar un cas d’una persona que va enviar un currículum sense foto i, quan van veure que era negra, no la van acceptar. És sistemàtic! Fins i tot ens hem trobat amb un cas d’una persona a qui li demanaven una pòlissa dental per fer una hipoteca.

El discurs de l’extrema dreta ha guanyat presència. S’ha traslladat això a més casos d’agressions?

– A Catalunya sembla que està més centrada en la qüestió nacional. S’han donat casos d’agressions amb crits de “moro de mierda” però sense cap augment significatiu. Potser estan més centrats en perseguir banderes independentistes.

Feu una tasca de mostrar molts casos de racisme per evidenciar que no són casos aïllats.

– Hi ha discriminacions que passen de tant en tant però n’hi ha sistemàtiques, com les identificacions per perfil ètnic. Hi ha companys que diuen que ja ni compten el número de vegades que els demanen la identificació.

Tot plegat té una vessant legislativa, de compliment i millora de lleis. Què es pot canviar i com podem fer-ho des de la base?

– Hem de pressionar les institucions i cossos de seguretat a complir les lleis, com la pròpia identificació per perfil ètnic, que és il·legal. Han de tenir un motiu per demanar-te la documentació. En molts casos és perquè sí, és a dir, perquè ets negre, perquè vas vestit d’una manera determinada... Això és il·legal i està penat. El problema és que és molt difícil portar-ho a judici. Els ajuntaments poden vetllar perquè les seves policies locals siguin molt més curoses en l’aplicació de la llei.

Notícies relacionades