“Anem Junts” una història de companyerisme i lluita obrera que té poc interès en el poble d’origen

Fotografia: Anna Poquet

Extreballadors de la Condiesel, l’antiga Delphi, han presentat el llibre “Anem junts”, un llibre que parla de les vivències de la fàbrica des dels anys 70 fins 1990 i que tant els va marcar pel fet de ser una època en la que van ser capaços de crear un Consell de Fàbrica amb uns 75 representants de tots els departaments per tal de discutir, analitzar i portar a terme totes les problemàtiques que en aquell moment sorgien. “El que volíem era que ens respectessin com a obrers, cosa que avui en dia s’ha perdut”, explicava Jose Manuel Ruiz, un dels autors del llibre.

En una sala on la majoria dels assistents eren treballadors de Condiesel, comença la presentació del llibre “Anem junts”, un llibre que neix de la recopilació de vivències de treballadors de Condiesel i que pretén donar raons pràctiques de com és possible construir una organització forta capaç d’enfrontar-se al Capital, amb valors com la democràcia participativa.

Tot i tractar-se d’una fàbrica que va estar molt lligada al poble santcugatenc, “Anem junts” s’està presentant a diferents ciutats i Jose Manuel Ruiz, lamenta el poc interès que ha tingut la presentació del llibre en el poble d’origen d’una fàbrica que estava tant lligada a Sant Cugat.

Ruiz assegura que el fet de coincidir la sortida del llibre amb tot el que està passant a Delphi és simple casualitat, ja que, assenyala que en aquest procés col·lectiu porten treballant des de fa més de tres anys per la dificultat de recopilar tantes dades i transformar en relat una història fruit de la memòria dels treballadors i ajudada per documents, cintes, fotografies i els butlletins que editaven a la Condiesel.

Enrique Tudela, coordinador de l’edició del llibre, assenyala que els llibres que s’han realitzat fins a dia d’avui sobre la història d’aquells anys, marcats per les constants lluites per part del moviment obrer i amb les que es van aconseguir tantes posicions, són llibres escrits o bé per sindicats majoritaris, en els que assenyalen les lluites en les quals havien tingut una presència important o bé iniciatives individuals de persones que tenen molts records i volen deixar-ho plasmat.

Com a fet innovador, aquest llibre no se situa en cap d’aquestes dues línies sinó que és una nova manera d’apropar-se a la memòria històrica d’antics treballadors que han participat en diverses organitzacions tant dins com fora de la fàbrica. Tudela assenyala, a més, que “el que va caracteritzar a aquesta organització va ser la seva independència, cap partit polític ni sindicat pot atribuir-se el mèrit d’aquesta organització assembleària que neix dels mateixos treballadors”.

“Anem junts” el que pretén és plasmar que a partir de la unió dels treballadors es va poder fer front, en molts casos, a la direcció de la fàbrica, per tal de millorar les condicions socials i econòmiques dels treballadors. “Vam trencar les barreres de la fàbrica i traslladàvem la lluita obrera als carrers del poble perquè la gent sàpigues el que estava passant allà dintre”, explicava Jose Manuel Ruiz.   

La presentació del llibre s’ha convertit en un debat, quan alguns assistents, treballadors de Condiesel i que segueixen treballant a l’actual Delphi, lamenten l’individualisme i la poca solidaritat que hi ha avui en dia amb els companys.

Notícies relacionades