Amadeu Recasens: “La seguretat de l’Estat ha d’estar per protegir les persones, no per protegir-se d’elles”

Fotos: Jordi Pascual

El comissionat de seguretat de l’Ajuntament de Barcelona ha visitat el curs d’estiu de la Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU) per respondre a una pregunta ben complexa: És possible un cos de seguretat sense violència? Ara per ara, diu, no és possible però tot dependrà d’un canvi cultural. Amadeu Recasens ha repassat en la seva conferència l’argumentació que el porta a donar a aquesta resposta, com també ho fa en aquesta entrevista que ha concedit a elCugatenc després de la seva intervenció.

Dius que tot és seguretat. Llavors, com ho gestionem tot?

– És un concepte molt ampli. Dic això perquè ens cal definir què és seguretat quan en parlem perquè sinó és una paraula buida. És indispensable per poder aprofundir-hi. Només si definim la seguretat i la violència, podrem veure com operen els cossos de seguretat.

En qualsevol cas, la definició és molt àmplia i això complica l’aplicació a través dels cossos de seguretat.

– Cal acotar. Hem de diferenciar la seguretat en termes de gestió policial de la que té a veure amb una pandèmia, la contaminació... La seguretat clàssica de violència sobre persones i bens s’ha de definir i treballar; és sobre la que que actuen els cossos de seguretat.

Cal una mirada més transversal?

– Absolutament, perquè es confonen problemes de seguretat i convivència. Si donem respostes de seguretat a tot, ens equivoquem. És important destriar-ho. Els problemes de convivència s’han de tractar amb mediació, coproducció de polítiques públiques...

A la conferència has posat l’exemple dels manters com a exemple de convivència. Malgrat això, molts cops és la policia qui actua.

– No forçosament. Els manters són un problema però tinc dubtes que ho siguin de seguretat. Són persones que venen il·legalment al carrer però això no genera problemes de seguretat. En tot cas, hi ha problemes jurídics sobre propietat industrial, convivència amb comerciants que paguen impostos... La solució a tot això no és la seguretat. És, per exemple, com ha fet l’Ajuntament de Barcelona, intentar treure la gent del carrer amb plans d’ocupació o prendre mesures dissuasòries.

Però també s’ha de tenir en compte que hi ha demanda. Llavors, s’han de buscar solucions per a els que en necessiten, s’ha d’evitar que vingui gent a fer la temporada aquí venent productes fora d’ordenació i reduir la compra de productes que fins i tot poden ser perjudicials. La policia intervé evitant que hi hagi assentaments fixes perquè no hi hagi zones d’absoluta tolerància.

Però ells critiquen la repressió. Sí hi ha una visió de seguretat des dels cossos policials.

– Hi ha una ocupació de la via pública no autoritzada vinculada a una activitat il·lícita, en alguns casos penal, i, per tant, la policia hi ha d’intervenir. Ho ha de fer perquè no hi hagi impunitat ni ocupació de l’espai públic però, en tot cas, no és la solució al problema del top manta.

Has dit una frase determinant: “Si l’Estat té un únic ordre possible, potser el que hem de canviar és l’Estat”.

– Clar, perquè si fem una crítica als cossos de seguretat però oblidem que són un instrument al servei d’una estructura institucional no estem abordant bé el tema. Hem de canviar la cultura profunda. Si parlo d’Estat és perquè és l’estructura més potent i clàssicament més instituïda per tenir el monopoli legítim de la violència.

Pacte social, llavors.

– Hem d’estar d’acord que cal un altre model d’Estat i aquest s’ha de deixar fer, perquè hi ha resistències al canvi. És un canvi cultural i polític.

És possible aconseguir un model de seguretat que canviï la protecció de les institucions per la protecció a les persones?

– Ho treballem amb el concepte de seguretat humana. La seguretat de l’Estat ha d’estar per protegir a les persones i els seus drets, no per protegir-se de les persones. Fins ara s’havia utilitzat la violència per protegir-se del cos social. Si la societat és obedient, tot va bé; sinó, l’Estat fa ús de la violència contra el propi cos social.

Notícies relacionades