L'Ajuntament es compromet a realitzar diverses accions amb mirada de gènere

El PSC va proposar la moció institucional contra l'asetjament sexual. Foto: Jordi Pascual

El debat institucional sobre el respecte als gèneres –que passa fins i tot pel trencament del binarisme home-dona– sempre inclou la dicotomia sobre si és millor plantejar polítiques concretes o fer que la visió de gènere sigui transversal en totes les polítiques. El Ple de maig ha aconseguit fer totes dues coses al mateix temps amb tres mocions aprovades que afecten als drets de les persones LGTBI+ però també a l'economia de les dones i al benestar dels infants als centres escolars.

Justament, aquesta darrera és la que més suport ha rebut tot i que resulta més abstracta ja que, en essència, és un posicionament. En forma de moció institucional, la proposta inicialment plantejada pel PSC, fa que l'Ajuntament condemni qualsevol tipus d'assetjament i abús sexual. En el segon acord es parla de prevenció i eliminació contundent, amb celeritat i fermesa, però sense plantejar accions concretes per fer-ho.

Com a mínim és tota una declaració d'intencions de cara als centres educatius i els espais infantils i juvenils i en defensa dels nens i, sobretot, nenes. A la presentació de la moció hi va participar una membre de PREAD que havia patit bulling, a qui Pere Soler, regidor socialista, va agrair la seva intervenció que posava en context allò plantejat en la proposta que tots els grups van fer seva.

La moció per defensar els drets de les persones LGTBI, proposada inicialment per ERC-MES, no va ser institucional però es va aprovar per unanimitat, llevat d'un punt que el PP va demanar votar separadament. Aquest feia referència a la llei del Parlament de Catalunya sobre els drets LGTBI que els populars no comparteixen totalment. Si bé, malgrat la discrepància, l'aprovació de la moció significa tres accions concretes a nivell local: Elaborar una diagnosi de la realitat de les persones LGTBI+ –ho farà la Diputació tal com proposava Convergència en una esmena– , fer un Pla Municipal de polítiques destinades a garantir els drets del col·lectiu i penjar la bandera de l'arc de Sant Martí el 28 de juny (Dia Mundial de l'Orgull LGTBI) i el 17 de maig (Dia Mundia contra l'homofòbia, la lesfòbia, la bifòbia i la transfòbia) a la façana de l'Ajuntament acompanyant-ho d'actes.

En les intervencions dels regidors, Èric Gómez (ERC-MES), Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA) i Núria Gibert (CUP-PC) van coincidir en criticar l'heteronormalitat i el patriarcat com a formes de dominació. Van posar en valor les accions concretes plantejades per la moció. Munia Fernández-Jordán (Ciutadans) va apuntar a la necessitat de fer plans de desenvolupament de polítiques en favor dels LGTBI+ i l'alcaldessa, Mercè Conesa, va aclarir que les esmenes presentades per Convergència pretenien donar virtud a la moció. Només el popular Álvaro Benejam va ser una mica més crític. A banda de l'acord votat per separat, va lamentar que algunes persones vegin el PP com un partit que vol discriminar el col·lectiu. Ho va fer referint-se a les JERC, que la setmana anterior havia penjat la bandera de l'arc de Sant Martí a la seu local dels populars. Benejam va retornar simbòlicament la bandera a Gómez com a regidor d'ERC-MES.

Celebrem el Dia Internacional contra la #LGTBIfòbia penjant aquesta bandera a la seu del PP a #SantCugat! pic.twitter.com/fzjdIMsK6a

— JERC Sant Cugat (@jercstcugat) 17 de maig de 2016

La darrera de les mocions en clau de gènere no va rebre el suport del PP, que s'hi va abstenir, ni de Ciutadans, que va votar en contra i no va participar del debat al·legant que Sant Cugat no té competències sobre l'assumpte. Es tracta d'una moció conjunta d'ERC-MES, Convergència, CUP-PC, ICV-EUiA i PSC, impulsada en primera instància pels republicans, en què es demana al govern espanyol la rebaixa de l'IVA al 4% per a productes d'higiene femenina i bolquers.

Mireia Ingla (ERC-MES), Núria Gibert (CUP-PC) i Roser Casamitjana (ICV-EUiA) van intervenir com a dones amb una reivindicació de compreses i tampons com a productes de primera necessitat. L'ecosocialista, a més, va agrair a la CUP-PC la tasca per visualitzar un tema tabú com és la menstruació. Pere Soler (PSC) va afegir, a més, que és oportú socialitzar el cost partint de la base que és una despesa necessària per a les dones durant gairebé tota la vida. Benejam va dir que per afrontar l'IVA caldria fer-ho més àmpliament i que potser aquests productes podrien no tenir-ne. Davant d'una petició tan concreta, s'hi va abstenir. Sergio Blázquez (Ciutadans), per la seva banda, no va donar raons del vot negatiu, només va lamentar el “cost d'oportunitat”.

Notícies relacionades