Publicitat

Absolts els dos santcugatenc imputats per la protesta al TSJC al 2018

Foto: Cedida

Els 10 imputats per delictes públics, desobediència i resistència greu a agents de l’autoritat i els dos per desobediència i resistència per la protesta al davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del 23 de febrer del 2018 han estat absolts en una sentència dictada aquesta setmana. D’aquesta manera, Marcel i Albert, els dos santcugatencs inclosos a la causa, no hauran de pagar cap pena per la participació en la protesta.

La sentència recull les declaracions de les persones acusades així com dels agents dels Mossos d’Esquadra que van participar en l’operatiu. També repassa el contingut i la jurisprudència dels delictes que se’ls imputaven. D’aquesta manera, es descarten els delictes perquè les ordres de desallotjar les escales de l’edifici van ser generals però sense referir-se a cap manifestant en concret, van fer resistència passiva i van exercir el seu dret a reunió.

Citant la jurisprudència, la sentència explica que “la llibertat d’expressió i el dret a reunió i manifestació, íntimament vinculats a la democràcia participativa, gaudeixen d’una posició preferent en l’ordre constitucional, pel que precisen una protecció especial i necessiten ‘un ampli espai exempt de coacció, el suficientment generós com perquè pugui desenvolupar-se sense angostura; és a dir, sense intimidació ni temorˮ.

A més, la resolució també evidencia que els manifestants no van exercir la violència ni cap a les persones ni cap a objectes i, per tant, no van posar en perill la pau pública. Alhora, també descarta que el fet que alguns manifestants estiguessin encadenats durant la protesta suposi cap agreujant per als presumptes delictes que finalment han estat desestimats.

Els acusats s’enfrontaven a entre un any i mig i dos anys i mig de presó, demanats exclusivament per la Fiscalia i després d’haver-se arxivat la causa d’unes altres 10 persones que havien estat sumades a la causa arran d’una manifestació de suport quan es va conèixer la imputació. Marcel va explicar a elCugatenc que els advocats d’Alerta Solidària, col·lectiu antirrepressiu de l’esquerra independentista, no hi veien recorregut a la causa però que no sabien què podia arribar a passar. La Fiscalia no va negociar per arribar a cap acord.

Els motius de la protesta i crítiques a l’actuació policial

En la manifestació per la qual estaven acusats es protestava en contra de l’actuació policial i judicial dels mesos anteriors i en favor de l’alliberament de totes les persones presses en el marc d’aquests operatius. Van elegir el TSJC com a símbol del que consideren una estratègia repressiva de l’Estat en contra del moviment independentista.

Els detinguts van ser traslladats a la comissaria de les Corts, on diuen que els van deixar dins de la furgoneta a l’aparcament durant prop d’una hora. Després de treure’ls la roba i les pertinences els van donar un àpat al migdia i un entrepà a la nit. No va ser fins el dia següent que els van traslladar a la Ciutat de la Justícia, on també van restar un temps als calabossos. Marcel denuncia que des del moment que els notifiquen la detenció –un cop apartats del TSJC i portats a dins de l’Audiència provincial, on van restar també unes hores– fins a la llibertat provisional dictada per la jutgessa van passar 26 hores.

Els encausats van agrair el suport de les persones que es van manifestar a la porta de la comissaria i que els van rebre a la sortida de la Ciutat de la Justícia. Així, a més de posar en valor el suport legal d’Alerta Solidària, han reconegut el suport del CDR Catalunya i de la campanya Decidim Ser! per donar a conèixer el cas i denunciar l’actitud policial.

Després del tancament de la causa, per les mobilitzacions al voltant del procés independentista segueixen havent cinc imputats per un tall de vies a la vaga general del 21 de febrer de l’any passat i un noi per les protestes a Via Laietana. També resta pendent saber quin és el final de les causes obertes per l’ocupació del rectorat de la UAB l’any 2013 i pel tall de vies durant la vaga feminista del 2018, que també afecten a diverses santcugatenques.

Notícies relacionades