50 santcugatencs fan objecció fiscal a la despesa militar

Roda de premsa de presentació de la campanya. Foto: Jordi Pascual

El Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat (CASC) diu que hi ha prop d'una cinquantena de santcugatencs que en la darrera declaració de la renda es van negar a pagar la despesa militar estatal. L'objecció fiscal consisteix en no donar a hisenda una quantitat de diners al·legant que no es vol participar en l'economia de guerra i, alhora, donar la mateixa xifra a una entitat social. Dels 50 ciutadans que van decidir fer objecció, 30 van fer l'ingrés a Cal Temerari, tal com havia recomanat el col·lectiu.

Enguany, a l'igual que l'any passat, no només el CASC dóna suport a aquesta pràctica sinó que Cal Temerari, Procés Constituent i la Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU) també. Tots quatre col·lectius recorden que l'objecció fiscal no és un apràctica il·legal. Aprofiten una escletxa legal per la qual el Ministeri d'Hisenda només pot demanar que l'objector ingressi els diners que ha desviat a la causa social però, en cap cas, sancionar-lo si es nega a pagar.

La xifra simbòlica triada per la majoria de col·lectius que donen suport a aquesta pràctica és de 84€, pels 84 països que estaven en fallida pel deute extern quan es va començar a fer l'objecció fiscal a la despesa militar. Si bé, hi ha altres entitats que proposen una xifra major. El diari Diagonal, per exemple, en proposa 200€ i el Grup Tortuga uns 800€, resultat de dividir la despesa militar pel nombre de ciutadans.

És la resposta social als pressupostos astronòmics del Ministeri de Defensa, 5.700 milions d'euros aquest any. Segons el Centre Delàs d'Estudis per la Pau aquesta quantitat sumada a les que poden tenir utilitat militar però queden en altres Ministeris ascendeix a 31.000 milions. “No pot ser fals perquè l'Exèrcit no ho ha negat ni s'ha querellat”, explica Xavi Araujo, del CASC. En total, representa un 2'71% del PIB, uns 84'5 milions al dia. Acostuma a haver una execució força superior a allò pressupostat.

Com fer objecció fiscal

Prenent com a vàlida la xifra de 84€ que proposen els col·lectius santcugatencs que animen a fer objecció fiscal a la despesa militar, els passos a seguir per fer-la són els següents.

Per tal d'explicar als interessats com fer objecció fiscal, tots quatre col·lectius han organitzat dos tallers que es faran el 31 de maig a les 6 de la tarda i el 16 de juny a les 7 de la tarda a Cal Temerari. Allà faran una declaració de la renda i s'ajudarà els assistents a fer l'objecció en les seves respectives declaracions.

Notícies relacionades