30 persones es concentren contra l’apujada del preu del transport públic

Foto: Jordi Pascual

Prop d’una trentena de santcugatencs s’han concentrat dimecres a la tarda al davant de l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) del centre de la ciutat per protestar en contra de la pujada del preu dels bitllets aprovada per l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) el 28 de desembre. La concentració ha estat convocada a diferents estacions de metro, FGC i Rodalies de l’àrea metropolitana per la plataforma #StopPujadesTransport sota els lemes “els metros seran sempre nostres” i “torneu a apujar les tarifes, tornem a les estacions”. Durant la mitja hora que ha durat la concentració, s’han escoltat càntics en contra de l’augment del preu, demanant un transport públic “a preus populars” i animant als viatgers a “colar-se” l’estació.

La protesta ha tingut el suport a nivell local del Comitè de Defensa de la República i s’ha realitzat de manera pacífica sota l’atenta mirada dels treballadors de seguretat dels FGC i dels Mossos d’Esquadra, que han identificat un dels concentrats. En el manifest que s’ha llegit a les portes de l’estació, la plataforma considera “inacceptable” la pujada dels preus que, al seu parer, ve marcat per la manca de finançament públic per part de l’Estat i pel deute acumulat per “la mala gestió, l’excés de directius amb salaris astronòmics i la pràctica de la majoria de partits per convertir TMB [Transports Metropolitans de Barcelona] en un cementiri polític d’elefants”.

Davant l’aplicació de l’augment, demanen revertir la mesura per tornar les tarifes al preu del 2013 i crear una taula social que permeti acordar unes tarifes que tinguin en compte el poder adquisitiu dels usuaris. “El transport públic és un servei bàsic i no un luxe”, clama el manifest, “seguim amb les reivindicacions de conèixer els sous dels directius de TMB que l’empresa es nega a fer públics malgrat les sentències i que la T-Mobilitat segui cent per cent pública deixant fora La Caixa, Indra i la resta d’empreses que la gestionen”. Anuncien que seguiran amb les concentracions tot i que de moment no anuncien cap data concreta.

L’increment de les tarifes –de mitjana d’un 2%– es va aprovar a només quatre dies d’acabar l’any i afectava a tots els títols excepte la T-Jove i la T-Mes bonificada per a persones desocupades, que segueixen congelades. Segons l’ATM, es tracta d’una revisió de tarifes “necessària” després d’haver-se mantingut els preus congelats durant cinc anys. Defensen, a més, que un de cada quatre viatges es fa amb títols que tenen algun tipus de bonificació. L’empresa pública, com els manifestants, també lamenta que l’Estat hagi reduït la seva aportació en un 33% des del 2010 mentre “les administracions consorciades han incrementat les aportacions a l’ATM en el 56%”. La decisió contracta amb les autoritats del transport de Girona i del Camp de Tarragona que aquest any han tornat a congelat els seus preus. Després de l’augment, aquestes són les tarifes vigents:

Notícies relacionades