16 agressions masclistes registrades durant la FMA

Membres de l'Assemblea amb el cartell del protocol. Foto: Miquel Margalef 

El protocol contra la violència masclista de la Festa Major Alternativa (FMA) ha registrat 16 casos d’agressions durant la primera aplicació del pla. Del nombre total de casos, 11 es van desenvolupar en el transcurs de la festa, ja sigui dalt de l’escenari o a les barres. Les 5 agressions restants van ser una mica més greus i va ser necessari intervenir sense que l’afer arribés a més. En cap dels incidents registrats es va produir una agressió física.

En el grup més gran d’agressions s’inclouen comportaments masclistes a l’escenari i a les barres amb floretes i comentaris masclistes. En aquests casos, es parlava amb l’home i aquest reaccionava molt positivament. La resta de casos comptabilitzats són discussions entre parelles. Es va oferir ajuda i la dona la va rebutjar indicant que controlava la situació. “Sempre deixem espai a la intimitat de les persones, només oferíem la nostra ajuda si es demanava”, aclareix Laura Gené, membre de l’assemblea de la FMA.

“Que no hi hagi hagut més casos vol dir que no se n’han produït de greus, però això no vol dir que no s’hagin produït casos de baixa intensitat”, afirma Gené. Malgrat el que podria ser un baix nombre d’agressions, s’ha de tenir en compte que el dimecres no se’n va registrar cap. Per tant, són 3 nits de festa amb 16 casos, 5 casos cada nit.

“Valorem molt positivament el funcionament del protocol i el fet d’haver pogut posar el nostre granet de sorra en la lluita contra la violència masclista”, argumenta Gené. Tot i això, creu que el protocol encara té moltes coses a millorar començant per la difusió i l’execució prèvia de tallers per ampliar la consciència envers les agressions masclistes.

Precisament la consciència és l’element fonamental que la FMA ha indicat clau per continuar treballant i creixent per canviar la societat i els models d’oci nocturn actuals. “Ens preocupa que hagin vingut poques dones a demanar ajuda, perquè estem segurs que els casos han existit”. Per això diuen que s’ha d’augmentar la pedagogia i la consciència de les dones per poder discernir quan estan sent reprimides i agredides.

“No s’han detectat agressions cap als homes”, sentencia Gené. En aquest sentit, i tal com es va indicar en la presentació del protocol, creuen que els homes ja tenen suficients eines socials i individuals per poder fer front a qualsevol agressió que puguin rebre.

Tot això malgrat ser la FMA

A ningú se li escapa que l’ambient de consciència envers les agressions masclistes és més elevat en aquells entorns que s’agrupa gent que hi treballa diàriament. I la FMA n’és un d’ells. “És un problema que en un ambient on la gent pot estar més conscienciada de les agressions s’hagin produït 16 casos, però encara és més preocupant pensar que és el que pot haver passat en altres places que no tenen el protocol”, argumenta preocupada Gené.

En aquest sentit l'assemblea de la FMA indica que només la barra situada a la DesPlaça Jove, controlada per Front Freak, ha mostrat l’interès pel protocol, però per falta de temps no es va poder aplicar. Per aquest motiu, l’assemblea s’emplaça a l’any que ve per millorar el protocol i fer-lo extensiu a les màximes places possibles. 

Notícies relacionades