Una lectura dramatitzada i amb el cor reduït per no perdre la tradició de Pedra i Sang

Foto: Jordi Pascual

En unes festes d’adaptacions, Pedra i Sang ha estat una de les grans mancances del Nadal santcugatenc. Sense poder fer-se la representació a la sala capitular del Monestir, inicialment l’organització va preveure una única representació adaptada en forma de lectura dramatitzada i menys actors al Teatre-Auditori. Però un cas de COVID-19 a l’equip, va fer que el passat 22 de desembre Sant Cugat quedés orfe de Pedra i Sang.

La representació s’ha postposat per al proper 12 de gener, ja fora de les festes i mantenint les adaptacions que s’havien previst al desembre. La seva directora, Dolors Vilarasau, considera que l’única representació de la que havia de ser la 20a edició de Pedra i Sang esdevé una resistència, un intent de no perdre la continuïtat: “Ens agradaria que aquest fos el primer dels actes dels 20 anys perquè al proper Nadal puguem cloure la celebració amb una representació al Monestir”.

Mentrestant, el món de la cultura s’ha d’adaptar a la pandèmia i Pedra i Sang no se’n lliura. La representació del proper 12 de gener no tindrà 40 actors, com és habitual, sinó 14 (els quatre personatges principals, els quatre monjos, cinc veus en substitució del cor i la veu en off). “El cor ha estat el més perjudicat per les restriccions sanitàries i ha hagut de passar de 20 a quatre persones”, explica Vilarasau.

A més, passa a ser un acte produït directament per l’Ajuntament, amb una única representació i amb un preu de vuit euros. Alhora, no serà una representació teatral a l’ús sinó una lectura dramatitzada sobre el mateix text de Josep Maria Jaumà, la tragicomèdia que explica l’assassinat de l’abat Biure a mans de Berenguer de Saltells l’any 1350 al Monestir. L’objectiu és mantenir l’essència de la representació.

I aquesta essència es manté amb els actors, que repeteixen respecte a les darreres edicions: Xavier Tor (abat Biure), Francesc Ollé (Berenguer de Saltells), Ricard Mariné (Pere Çarovira), Carles Martínez (Rei Pere III, el Crimoniós), Artur Costa, Ramon Sauló, Ignasi Bassó, Albert Santiago (monjos), Pere Codó, Encarna Adelantado, Eleazar Masdéu, Núria Baldi, Martina Vilarasau (cor) i Dolors Vilarasau (veu en off).

L’entitat Amics de Pedra i Sang ja va haver d’ajustar-se aquest estiu amb les Lectures a la Fresca, si bé en aquell moment en un format més assimilable al de la resta d’anys. Van fer dues representacions al dia, al Claustre (per poder controlar l’aforament) i amb obres d’autors santcugatencs que tenien l’encàrrec de fer monòlegs o diàlegs de no més de dues persones. Tot i les adaptacions, van poder entregar un reconeixement a Ignasi Roda i també van tenir espai per reivindicar que la cultura és segura.

Notícies relacionades