Un homenatge poètic a Maria Dolors Renau

Foto: Jordi Pascual

Tres mesos després del seu decés, amics i coneguts de Maria Dolors Renau han fet un comiat a la política i activista en un acte emotiu celebrat a l’Ateneu divendres a la tarda. La sala d’actes ha quedat petita per acollir desenes de persones que han homenatjat la santcugatenca entre poesia, segurament perquè ella, més enllà de la vessant política vinculada al PSC com a senadora, eurodiputada i expresidenta de la Internacional Socialista de Dones, era una enamorada de l’escriptura.

Una bona mostra ha estat l’homenatge que li han fet les seves alumnes del taller de literatura que havia muntat a la seva pròpia casa i que enguany segueix sense ella en la seva sisena edició. Cadascuna d’elles ha llegit un petit fragment literari i també li han reconegut l’entrega amb un poema que la pròpia Renau va escriure dedicant-lo al grup.

La poesia ha estat ben present, amb la música d’Àlvar Roda i Rosa Masip i la veu de Carme Serret i Pablo Beceiro, que no només han llegit poemes seus –alguns dels quals sortiran publicats properament a un poemari a títol pòstum titulat A tall de pròleg– sinó també de col·legues escriptors com Txema Anguera i Francesc Jaumà.

L’homenatge a Maria Dolors Renau ha esdevingut una trobada d’amics i coneguts que li han reconegut la senzillesa i proximitat. Entre versos i estima, la política i activista santcugatenca ha estat valorada per la seva implicació en la vida social més enllà del Partit dels Socialistes, també quan, de tornada a Sant Cugat, va implicar-se en l’Associació de Veïns del Centre-Estació, organitzadora de l’acte, des de la qual ha promogut xerrades i presentacions de llibres.

El seu president, Vicenç San Franciso, ha reivindicat de Renau la voluntat de sumar i de fer barri, considerant el veïnat part de la seva família. També hi ha intervingut del primer secretari del PSC i tinent d’alcaldia del govern tripartit, Pere Soler, que ha assegurat que la ciutat deu un reconeixement a una persona que considera activista, feminista, reflexiva, tenaç i exemple. L’ha posat en valor com una persona que va incorporar el feminisme a la institució.

Soler diu que la família socialista santcugatenca manté un gran respecte a Renau, una frase de la qual engalana la seu del partit, i assegura que van fer tot el possible perquè se li atorgués un Premi Ciutat de Sant Cugat: “Intentarem tornar-li a Dolors el que ens ha aportat com a cituatˮ. A l’acte també hi ha intervingut el seu fill, que, carregat d’emocions, només ha pogut agrair la presència de totes les persones que han acudit a acomiadar i homenatjar la seva mare.

Notícies relacionades