Un castell de dones per apoderar les Gausacs

Foto: Jordi Pascual

Els Castellers de Sant Cugat preparen una actuació no mixta en què les dones castelleres seran protagonistes, agafant posicions i rols que en la colla estarien copats per homes. És així com, “amb un caràcter intrínsecament feminista però no excloent”, les Gausacs s’han decidit per imitar el camí encetat per colles com els Castellers de Sants o la Colla Jove de Tarragona i afavorir un ambient distés per fer xarxa, canviar els rols i deixar la competició en un segon terme.

La iniciativa arriba just en l’inici del segon tram de la temporada, servint també per engegar motors. Es farà un primer assaig el 6 de setembre, un segon el 13 i, finalment, un general de tota la colla al qual també acudiran les participants del castell de dones el dia 14. El seu objectiu és arribar a l’actuació de la Festa Major de Valldoreix, el proper dia 16, amb un castell consolidat que quedi per sota dels castells de 8 ja consolidats per la colla i del 3 de 9 amb folre que van aconseguir descarregar el curs passat per primer cop però que tingui consistència.

“El castell dependrà del volum de gent que s’hi apunti i de com vagin els assajos”, explica Mireia Ferrés, una de les castelleres impulsores del castell de dones, “però treballem amb la idea de portar a plaça un 3 de 6”. Per fer-ho necessitaran prop de 50 dones i també la implicació dels homes per fer les tasques de suport i cures que generalment els són relegades a elles. De moment ja han iniciat la difusió a les xarxes socials i han elaborat un formulari perquè s’inscriguin les interessades.

Amb el castell de dones les Gausacs fan una crida a totes les castelleres que han perdut implicació o fins i tot han marxat de l’entitat i també a aquelles dones que, havent fet o no castells prèviament, s’hi vulguin apropar. Segons explica la presidenta de l’entitat, Gemma Aristoy, moltes d’elles es desvinculen dels Gausacs a causa de la maternitat mentre que entre els homes és menys habitual. És per això que part de la proposta implica subvertir els rols de moltes parelles heterosexuals.

En la presentació de la iniciativa, en què també han participat Paula Piera i Mariona Arnau com a membres del grup impulsor, s’ha fet palesa la importància de la implicació femenina. De fet, de moment es tracta d’una prova pilot però si les castelleres empenyen per repetir l’experiència, no descarten repetir-la en les temporades posteriors.

Tant Ferrés com Aristoy recorden que la colla ha arribat al seu 22è aniversari en un moment de creixement important, amb diversos castells de 8 a la butxaca, el treball per la torre de 8 i el camí per consolidar el 3d9f. A més, els Gausacs s’han classificat per participar entre les 12 colles més importants de Catalunya al concurs de castells de Tarragona d’enguany.

Notícies relacionades