Un seguici de Festa Major i un Paga-li Joan amb protesta contra l’Ajuntament inclosa

Fotografies: Anna Poquet

Amb els trabucaires al capdavant i seguit dels diferents entremesos, Diables, Gegants, Caparrots i el Grup Mediterrània, entre altres, s’iniciava la desfilada pels carrers de Sant Cugat. Darrere de tot, les autoritats locals acompanyades d’una delegació del municipi extremeny de la Haba.

Durant el seguici de Festa Major, les diferents entitats de cultura tradicional i popular de Sant Cugat han desfilat pels carrers de la ciutat, mentre mostraven als espectadors les diferents activitats que realitzaven. En total, la coordinadora d’entremesos calcula uns 250 participants, entre totes les entitats.

Un públic molt reduït, segons assenyalen membres dels trabucaires, ja que és més fàcil esperar a la plaça amb el gelat a la mà i no estar voltant pels carrers amb aquesta  calor.

Un cop a la plaça Sant Pere i abans de seguir fins la plaça del monestir per assistir a la missa de Festa Major, s’ha fet la tradicional ofrena a la casa on va viure Francesc Vila i Trabal i on els castellers han fet un pilar per tal de rebre homenatge a la persona que va promoure les festes populars de la ciutat, com el tradicional Paga-li Joan.

Quan els entremesos ha arribat a la Llotgeta del Monestir, és el torn de les autoritats, que és divideixen entre les diferents posicions polítiques. Mentre CDC, PP i Ciutadans decideixen entrar, CUP, ICV, ERC i PSC es queden a les portes del Monestir.

Aquest any, el tradicional ball del Paga-li Joan ha començat gairebé una hora més tard de la prevista, perquè els mateixos membres de la Coordinadora d’Entremesos han parat la Festa, un cop les autoritats sortien de la missa de Festa Major, per tal de mostrar el descontentament comú de totes les entitats de cultura tradicional i popular de Sant Cugat.

“Les entitats de cultura tradicional i popular de la ciutat estem de festa però no estem contents”, així començava el manifest en protesta de la mala gestió i poques facilitats per part del govern local i de la oposició. Avisos a darrera hora, convenis incomplets o sense redactar, canvis d’ubicacions inesperades i permisos que no arriben mai per escrit són algunes de les queixes que incloïa el manifest i que no ha tingut cap reacció per part de les autoritats locals.

A l’Hort de l’Abat ja estava tot preparat per començar el tradicional ball del Paga-li Joan i davant uns jardins plens de gom a gom, els gegants de Sant Cugat van fer l’entrada en escena, fent la primera ballada del tradicional ball.

A continuació, van ballar les 40 parelles d’infants seguit de les 60 parelles d’adults, entre elles, el regidor d’esport i joventut, Eloi Rovira, que un any més, s’ha sumat al tradicional ball del vano i el ram.

Notícies relacionades