Les caramelles retomben en les places de Sant Cugat

Fotografies de Patricia Cirera

Ahir dia 17 al matí les caramelles van tornar a retombar per les places de Sant Cugat en la segona edició de la trobada de caramelles. El dia assolellat va acompanyar la cercavila que fan fer els cantaires per la ciutat.

Minuts abans que comencés la cercavila des de la Plaça Barcelona, en un ambient festiu i d’esbarjo, els set cors i corals que van participar estaven enllestint els últims detalls. Després el recorregut va continuar per la Plaça Lluis Millet (estació de Sant Cugat), després pel carrer Villà, seguidament pel carrer Santa Maria, Quatre Cantons, Plaça Dr. Galtés, Plaça Sant Pere i finalment Plaça Octavià.

En cada plaça cantava una coral diferent, fins i tot alguns cors i corals van cantar caramelles de forma simultània però no al mateix lloc. També hi va haver lloc per l’humor, doncs algunes caramelles feien referència a la situació política actual espanyola, al govern en funcions i al pas al costat que va fer Artur Mas. En el concert final hi va haver referències en clau de petició  i humor sobre Sant Cugat, ciutat acollidora de refugiats. 

Els músics que anaven capdavanters feien saber l’arribada de les caramelles i, un cop situats al lloc, tots el cantaires en posició, dirigits pel director/a, i a cantar! Cada cor i coral amb la seva caramella, que el distingeix, mudats de forma diferent. Uns amb capa, uns altres amb jaqueta i d’altres amb pantalons - calçons i jaqueta de vellut.

Coral l'Estrella Daurada en la cercavila

La trobada, organitzada per la Societat Coral La Lira (l’entitat més antiga de Sant Cugat, creada al 1882, per tant té 134 anys), va comptar amb les següents corals i cors:  l'Agrupació Coral Intimitat (Gelida), Caramelles del Roser (St. Julià de Vilatorta), Societat Coral 'Ben endins com qui ensorra l'àpit' (La Llacuna), Cor Gregal (Tarragona), Cor l'Espiga (Cubelles), Societat Coral Estrella Daurada (Sabadell).

També va haver caramelles per i per als més petits. Doncs a la Plaça de l’Om va tenir lloc el concert infantil de caramelles a càrrec del Cor Infantil Fusió. On es van cantar fins i tot caramelles coreografiades.

Finalment, en la mateixa Plaça de l’Om, la trobada va concloure amb totes les corals damunt l’escenari. Van sortir una per una per cantar caramelles i sardanes. Aprofitant l’ocasió, la Societat Coral La Lira va voler retre homenatge a dos dels seus cantaires com agraïment.

Tot i que les caramelles és una tradició de Setmana Santa i dificulta la trobada per les vacances, l’entitat ha volgut organitzar l’esdeveniment més endavant. La trobada, que es pretén consolidar a la ciutat, serà bianual des d’ara. “L’any passat ens van convidar a Sant Joan de Vilatorta, allà hi ha la coral que canta “Els goigs del Roser”, que es canta des de l’any 1400, llavors es van convidar i ens va semblar molt bona idea juntar-nos per cantar caramelles. Ens va semblar molt bona idea i ens va motivar a repetir-ho”, explica Eloi Jover, director de Societat Coral La Lira.

Actuació de Caramelles del Roser

Actuació de Societat Coral "Ben endins com qui ensorra l'àpit"

Les caramelles són cançons populars catalanes que es cantaven Dissabte Sant, Diumenge de Resurrecció i Dilluns de Pasqua. Les caramelles (cistells) es feien servir per recollir ous i diners per fer un dinar col·lectiu. Tot i que els orígens no estan clars, se sap que en el món rural ja es cantaven caramelles (les cançons van adoptar el nom del cistell) en el s. XVI. Les caramelles més antigues estan dedicades a la Verge del Rosari. En el s. XIX aquesta tradició es va introduir en les ciutats però incorporant nous elements i nous ritmes. Tot i que són cançons religioses, al llarg del temps es van anar incorporant elements d’humor i sàtira.

Notícies relacionades