SantQlímpics prepara el pregó d’una Festa Major de reivindicació esportiva

Fotos: Jordi Pascual

Ser Ciutat Europea de l’Esport ha portat lligat un munt d’activitats esportives i, també, la redefinició d’algunes que ja es feien. És el cas de la presentació dels pregoners i el programa de Festa Major que ha deixat de fer-se al Celler Modernista per acudir a les pistes de Sant Francesc, que recentment han estrenat la nova gespa artificial. Més enllà d’apropar el renovat equipament a la ciutadania, el nou espai ha estat triat expressament perquè, encara que la Festa Major té més de 200 activitats organitzades per prop de 100 entitats diferents, enguany l’esport n’és un element clau començant pels pregoners.

Participants del SantQlímpics, el torneig esportiu en què participen unes 200 persones amb discapacitat intel·lectual nascut al 2012 en el marc de la Taula per a Persones amb Discapacitat, seran els encarregats d’enguany de fer el tret de sortida a la Festa Major, el 28 de juny a les vuit del vespre. Al torneig hi participen entitats com el Taller Jeroni de Moragas, ATAM, Aspasur Valldoreix, Guru Valldoreix, la Residència Sant Medir i el Centre Ocupacional Edda de Carli així com la UESC, el Club Muntanyenc i el Club Petanca Sant Cugat Atlètic.

Més enllà dels pregoners, l’esport té cabuda a la Festa Major gràcies a les entitats esportives i iniciatives municipals, des de la dissetena festa de l’Esport al Carrer fins als diferents tornejos esportius específics, com el tercer de futbol sala femení que destina els fons recaptats a l’Associació Pas a Pas amb el Càncer de Mama. El parc de Can Vernet repeteix com l’espai esportiu de la Festa Major amb activitats des del 28 fins al 30 de juny de 17:30 a 22 hores.

Respecte edicions passades s’hi mantenen espais: l’Espai d’Arrel (plaça d’Octavià), DesPlaça Jove (parc Ramon Barnils), plaça del Jazz (Celler Modernista), Caseta del CPA (carrer Josefina Mascareñas), Festa Major Alternativa (rambla del Celler amb carrer de les Bòbiles), la taverna (plaça de Barcelona), SantQbeer Festival (plaça de l’1 d’octubre), Food&Fun en família (parc Central), Espai d’Arreu (plaça Magí Bartralot), l’Esport al Carrer (parc de Can Vernet), Fira d’Atraccions (camí vell de Sabadell), càpsula claustre de 0 a 3 anys (Claustre del Monestir) i la plaça de la dansa (plaça de Can Quitèria).

La programació ha estat preparada a la taula conjunta de l’Ajuntament i entitats en què s’han pogut analitzar els èxits i mancances de la darrera edició per preparar la Festa Major d’enguany. “És una festa organitzada per un munt d’entitats”, reivindica Letícia Martín, membre de la taula, “es comença a preparar passat Nadal i analitzem mancances, com la manca d’oferta musical de rock de l’any passat”. L’Ajuntament gastarà prop de 300.000 euros en la festivitat, com l’any passat, i, per facilitar la mobilitat, posarà més autobusos llançadora des de l’aparcament dissuasori de la carretera de Roquetes i eliminarà el pagament a les àrees verda i blava.

Amb un vídeo reivindicant els valors de la celebració, l’alcaldessa, Carmela Fortuny, ha destacat els que considera els principals valors de la Festa Major: la centralització, la identitat, l’accessibilitat, la sostenibilitat, la inclusió i el respecte. També ha reivindicat l’eslògan “Només el sí és sí” que s’inclou al programa acompanyat del telèfon contra la violència masclista (900 900 120) per conscienciar davant les possibles agressions masclistes que es puguin donar en el marc de la festa.

El programa, que també es consultable amb actualització constant via app, destaca concerts com el de Núria Graham (dijous 28 a les 22:30h. a la plaça de Barcelona), Aurora (divendres 29 a les 22:30h. al parc Central), la Locomotora Negra (dissabte 30 a les 22:30h. a la plaça de Barcelona) o Buhos (dissabte 30 a la 1h. A la plaça d’Octavià). La cultura popular és, com cada any, un dels centres de la Festa Major amb els actes de celebració de Sant Pere com a elements centrals que començaran amb el seguici a les cinc de la tarda a la plaça de la Vila.

Notícies relacionades