SantQBlack retorna la música negra als carrers i reivindica els grups locals

Foto: SantQBlack

La reivindicació del poble que fa el SantQBlack al vídeo promocional de la cinquena edició del festival és una bona mostra de l’esperit que ha seguit la proposta musical des dels seus inicis. Es tracta d’entendre la música negra com una creació popular, una aposta que retorna als carrers quan algú es posa a fer negoci i converteix la popularitat en estil hegemònic. Així ha passat al llarg de la història, des del jazz al hip-hop. Ara, cinc anys després dels inicis, el festival retorna als carrers amb més força que mai i reivindicant la descentralització.

Ricard Valls, membre de l’equip impulsor i encarregat de la direcció artística, reconeix la cita d’enguany (del 16 al 26 de maig) com l’herència dels anys previs: “La primera edició va ser un seguit de concerts a diversos locals de la ciutat però hem pogut créixer i sortir al carrer”. La cinquena edició és possible gràcies a diversos patrocinis i el suport de l’Ajuntament, que posa l’equip de so de diversos concerts. El marxandatge i les barres permeten acabar d’arrodonir un festival que enguany fa una aposta forta pels barris.

L’objectiu és mantenir el festival com una mostra de cultura de base, és a dir, aconseguir que arribi a tothom i, alhora, donar oportunitats als grups que comencen: “No creiem en les propostes que venen des de dalt ni en els festivals patrocinats per grans empreses”. Es tracta de posar en valor els músics que no pensen en vendre i, per tant, fan música al marge d’estudis de mercat, una aposta que, diu, el públic valora: “La música negra ha sortit del carrer i quan s’ha fet important ha tornat al carrer”.

La mirada de base també té una translació sobre el grups convidats. De les 31 bandes, 13 són totalment locals o tenen la participació d’algun o alguna component de Sant Cugat. Això també s’ha traslladat a l’activitat infantil que es va estrenar com una prova a l’edició anterior i que enguany es farà de la mà de Famílies en Xarxa, col·lectiu de famílies vinculat a Cal Temerari.

El festival, a més, coincidirà amb la campanya de les eleccions municipals i europees, el que els impulsors han pres com una oportunitat amb una campanya de difusió que pren l’estètica electoral. Valls, més enllà de la coincidència ben aprofitada, reivindica el SantQBlack d’enguany com un espai on fugir dels debats polítics, uns concerts que han de permetre desconnectar, compartir i ballar.

Reivindicació dels barris

El primer cap de setmana serà ple de concerts al centre, començant el 16 de maig a les 20:30 hores a l’És-Fera72 amb Willow Tree, que ajuntarà formacions com 6 Willow Tree és un grup de grups, amb musics locals de diferents formacions com Mandragora, Iker, Freak Out, el Hijo del flaco, Sybarites o les cantants Drölma Generelli de Trifàsic, Selma Coll de Marala o Eli Escoda. Seguirà el divendres amb el Black Caravan, una mena de cercavila per les places del poble on hi haurà concerts.

L’acte central del festival serà el 18 de maig a l’exterior del Teatre-Auditori. Aquesta vegada Chris Kramer & Beatbox’n’Blues, des d’Alemanya, donaran el toc internacional. Aportaran un format que barreja el Beatbox amb el Blues més clàssic del Mississipi. Seguidament hi haurà l’altra gran aposta, els Slingshots, un grup barceloní que Valls defineix com el màxim exponent de la música negra a Catalunya.

El segon cap de setmana quasi no tindrà activitats al centre ja que només està previst el concer de Kia Kali el dijous 23 al Casal de Torreblanca. La resta del cap de setmana serà als districtes, amb un Urban Clash –micro obert de hip-hop– el divendres al parc de les Dones de la Floresta, la jornada llatina el dissabte 25 al Casino de la Floresta i l’acte final el diumenge 26 a la Colònia Montserrat. Per a Valls, descentralitzar els actes no només dona protagonisme a zones del municipi que acostumen a quedar al marge de les apostes culturals nascudes des del centre sinó que també posa en valor la seva vitalitat artística, amb especial atenció a la Floresta, on hi ha desenes de músics. Aquí pots consultar la programació completa.

Notícies relacionades