Un Sant Jordi social, els llibres de les entitats

Fotos: Tino Rubio, Jordi Pascual i cedides

Anna Poquet i Jordi Pascual | No tots els llibres que es poden comprar per Sant Jordi són iguals. Hi ha grans editorials i petites. Novel·les, assajos, còmics... N’hi ha tan específics que costen de trobar i d’altres que aspiren a convertir-se en top vendes. Hi ha literatura reflexiva i literatura d’aeroport, cíclica, previsible i amb daltabaixos en una trama pensada per atrapar el lector. A elCugatenc ens fixem en el valor social, aquells llibres publicats per i/o a benefici d’entitats del poble que fomenten la cohesió social a través del desenvolupament de les seves activitats. A continuació oferim un recull d’obres que s’han donat a conèixer durant els darrers mesos i setmanes.

40 anys de la Festa de Tardor

Fet per Mercè Andrés i Núria Oliva amb la coordinació de la comissió de la Festa de Tardor i del Grup d’Estudis Local (GEL), el llibre 40 anys de la Festa de Tardor és un repàs retrospectiu de la història d’aquesta celebració de les entitats santcugatenques amb especial atenció als darrers 20 anys, ja que anteriorment es va editar un llibre, Festa de Tardor Sant Cugat del Vallès (1976-1994), que n’explicava els primers anys d’història. S’explica el pas de l’associacionisme militant dels primers anys cap a un model més proper a l’oci, el que s’explica per un canvi polític i de la ciutat. Alhora, tracta d’explicar aquella vessant menys coneguda de la Festa de Tardor, l’organització interna i el finançament així com la seva difusió amb els pregons, pregoners, lemes i activitats de cada any.

Dossiers santcugatencs

Tot i que més que un llibre és una publicació periòdica, el GEL ha editat per primer any un Dossier santcugatenc. Es tracta d’un treball paral·lel a la revista Gausac que publiquen anualment amb un recull de treballs sobre la ciutat des de diferents prismes. Amb aquest nou format pretenen aconseguir una publicació patrimonialitzada pel grup, ja que la revista inclou articles de persones que no en formen part. En la primera publicació s’explica l’època moderna de la ciutat amb articles fets pels historiadors Jordi Casas i Domènec Miquel sobre la hisenda municipal, 12 personatges santcugatencs d’aquell temps i la relació de càrrecs municipals dels segles XVI, XVII i XVIII.

El pene me dice algo

En forma de novel·la, el periodista florestà Dionisio Giménez explica la història de la investigació de l’assassinat d’un policia en el marc d’una Catalunya independent. S’ha realitzat una primera edició de 400 exemplars que es venen a la diada de Sant Jordi de La Floresta, al Casino, per recollir fons per al finançament de Ràdio Floresta, l’emissora lliure i autogestionada pels veïns del barri. El treball té l’estructura d’un thriller amb l’humor com a fil conductor. La història explica paral·lelament la investigació centrada en el preservatiu que portava la víctima al lloc del crim i com Catalunya ha arribat a esdevenir un estat sobirà.

Junior CF, un segle d’esport i cultura

El Junior CF celebra enguany el seu centenari des que va néixer com un club esportiu ubicat a Sarrià. Entre els actes dels 100 anys han elaborat un llibre obra de Lluis Pemanyer en què es repassa el recorregut històric d’aquesta entitat esportiva que avui dia ha esdevingut un centre esportiu i un club amb seccions de futbol, hoquei, tennis i pàdel.

La Nur, el Marcel i els bastons entremaliats

Amb motiu dels 25 anys de Bastoners, l’entitat ha decidit fer un conte que, tot i que ha estat creat pel Xin Ning i la Paula Rodríguez, dins les pràctiques del cicle superior d’il·lustració a l’escola d’art i disseny de Sant Cugat, els autors assenyalen que “volíem que fos un conte on tots els bastoners se sentissin partícips”. A més, han assenyalat que ha estat difícil trobar un tipus d’història que agradés a grans i petits. Durant la presentació del llibre, Xin ha explicat l’experiència i el repte d’il·lustrar el conte d’una entitat que està d’aniversari.

50 anys fent club

El Club Tennis Natació Sant Cugat (CTNSC) és una altra de les entitats que ha presentat el seu nou llibre en motiu dels 50 anys del club. El llibre repassa la història del club des de la reunió fundacional celebrada el passat 28 de desembre de l’any 1966 al restaurant El Mesón de Sant Cugat, fins a l'actualitat. 

Notícies relacionades