Pompeu Fabra com un superheroi per cloure el seu any

Foto: Jordi Pascual

El Consorci per a la Normalització Lingüística i Òmnium Cultural han organitzat la presentació del còmic Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua (Ed. Rafael Dalmau, 2017), un acte celebrat dimecres a la tarda al Casal de Torreblanca i emmarcat en l’any Fabra. Els alumnes del servei de català, a més, han representat un dels fragments de l’obra, posant en valor així aquelles persones que s’acosten al servei tot i ser d’origen castellà o estranger.

La presentació ha comptat amb la presència d’Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, que ha defensat la referencialitat de Fabra pel que fa a la normalització lingüística. Considera que l’enginyer que va acabar fent de lingüística va fer una gran aportació a la llengua catalana a través del seu diccionari i, diu, a ell li devem poder utilitzar-la també en àmbits formals i tècnics. Per a Franquesa, mostrar la història del lingüista a través d’un còmic no només permet posar en valor la seva figura a infants i adults sinó que també permet identificar-lo com un superheroi de la llengua.

De la mateixa manera s’ha expressat Gemma Pauné, una de les autores, que ha defensat “els poders intel·lectuals de Fabraˮ. L’autora ha defensat que es tracta d’una publicació feta amb cura perquè també pugui ser llegida per persones expertes ja que, entre d’altres, s’ha encarregat de buscar la forma d’expressar-se de Fabra a través del seu diccionari, discursos i cartes. Així mateix, ha reivindicat el paper polític del lingüista perquè amb la normativització del català també feia passos per cohesionar el país.

Oriol Garcia, l’altre autor de Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua, ha defensat la publicació com una mirada al Fabra personatge, és a dir, el que des de jove es va mostrar inquiet per posar ordre a la llengua catalana. Això porta a la publicació a fer una evolució històrica que també s’ha de veure traslladada amb els vestits dels personatges, mitjans de transport i models de ciutat que s’hi mostren a cada etapa de la vida del lingüista.

De les grans fites reconegudes, el còmic només deixa de banda l’exili ja que, segons els autors, es volia posar en valor la seva part creadora i no una etapa “que ell no hagués volgut viureˮ. En el passeig per la història del lingüista, es destaquen també les dificultats que es va trobar, amb pocs recursos econòmics i suports de l’administració. L’editor, Rafael Dalmau, ha posat en valor que a l’obra “res no és sobrerˮ.

El 2018 ha estat l’any Pompeu Fabra, coincidint amb el 150 aniversari del seu naixement i 100 de la publicació de la Gramàtica Catalana. La iniciativa del Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, pretén donar a conèixer la figura del lingüista així com la feina que va fer per codificar i modernitzar el català. La celebració clourà dilluns vinent a la tarda amb un acte al Teatre Nacional. A Sant Cugat s’han fet diversos actes en motiu de l’any Fabra, gairebé tots organitzats o coorganitzats per Òmnium.

Notícies relacionades