Pedra i Sang comença la 17a edició amb el repte d’introduir referències a un context polític canviant

Foto: Jordi Pascual

Del 25 al 28 de desembre la sala capitular del Monestir torna a acollir per 17è any consecutiu la representació de Pedra i Sang, l’adaptació teatral de l’assassinat de l’abat Arnau de Biure al 1350 per un grup de nobles del Vallès capitanejats per Berenguer de Saltells. L’obra de Josep Maria Jaumà i dirigida per Dolors Vilarasau fa una passa més en la consolidació com a tradició nadalenca a la ciutat després que l’any 2000 l’Ajuntament encarregués a l’agrupació Teatreteatre fer un espectacle per commemorar els 650 anys d’aquell fet que va commocionar el poble en produir-se al Monestir en plena missa durant la nit de Nadal.

Com cada any, al mig de la trama, s’introdueixen referències a l’actualitat local i nacional, un afer, explica Vilarasau abans de començar la representació inaugural, gens fàcil no només per la complexitat del debat nacional sinó també pel continu de notícies que donen peu a possibles noves referències. Els actors fa tres mesos que assagen i, malgrat tot, han acabat incorporant algunes bromes sobre els dies previs al 21D i, evidentment, d’altres moments clau dels darrers mesos com el referèndum, les mobilitzacions al carrer i l’empresonament dels líders independentistes.

Xavier Tor interpreta l’abat Biure; Francesc Ollé, Berenguer de Saltells; Ricard Mariné, Pere Çarovira, i Carles Martínez el Rei Pere III, el Cerimoniós. Als personatges principals els acompanyen els monjos, representats per Josep Sala, Ramon Sauló, Pere Pahissa i Albert Santiago, que s’encarrega de la direcció musical, i el poble, amb Pere Codó, Encarna Adelantado, Marta Jener, Martina Vilarasau, Max Radford i Natàlia Massana.

Després de la sessió inaugural per a premsa i invitats i la precedida pel Camí de Justícia, la marxa des de Cerdanyola seguint els camins que va recórrer Berenguer de Saltells després de matar l’abat, dilluns comencen un total de sis sessions, el 25 i 26 a les vuit del vespre i el 27 i 28 a les set i dos quarts de 10. El preu es manté estable a 15 euros que, com explica Vilarasau, depenen de l’Ajuntament i el conveni que manté amb els Amics de Pedra i Sang com a entitat organitzadora.

Amb Pedra i Sang, reivindica la directora, no només es vol posar en valor la història personal de Berenguer de Saltells i l’enfrontament amb el Monestir per l’herència del seu pare sinó representar l’enfrontament dels principals poders feudals, la noblesa, l’església i la monarquia, amb el poble com el sempre oblidat i aquest cop, amb constants referències a la mobilització popular, prenent un sentit paral·lel i ben irònic, fins i tot “tumultuari”, al que hem viscut al voltant de l’1 d’octubre.

Notícies relacionades