“Un nou autohomenatge” a la Festa de Tardor

Fotos: Jordi Pascual

“No és el mateix celebrar la 40a edició, que és el que vam fer l'any passat, que celebrar els 40 anys”. Jordi Casas com a lector del manifest de la Festa de Tardor d'enguany ho ha deixat clar, aquesta edició és “un nou autohomenatge”. Quatre dècades després d'aquell 1976 en què va començar tot, la festa de les entitats ha arribat a la 41a edició amb una exposició que repassa la història de la celebració a través dels cartells a la Casa de Cultura i la propera actualització de la placa amb tots els lemes així com l'edició d'un llibre explicatiu de tots aquests anys.

De fet, la Festa Major petita ha canviat molt. Fa 40 anys el seu lema era Recuperem les institucions. Del poble per al poble. Es va evidenciar la voluntat de democràcia, de recuperació de les institucions. Enguany ha estat 40 anys cantant les quaranta, bona mostra d'una història de reivindicació dels neguits de l'associacionisme i les entitats de la ciutat que, alhora, han evolucionat amb Sant Cugat, des del poble agrícola a la ciutat dels serveis i els equipaments. “Som una de les ciutats més importants de Catalunya”, diu el manifest.

Durant tots aquests anys hi ha hagut lloc per a la reivindicació local, per a la denúncia a una crisi que ha polaritzat la societat amb una escletxa creixent entre rics i pobres tant a casa com arreu del món i, fins i tot, per a l'autorreivindicació del teixit associatiu local. Per tot això, l'Ajuntament ha aprofitat el manifest per donar una placa a la comissió organitzadora de la Festa de Tardor.

La 41a edició ha estat, però, marcada per la pluja, que ha obligat a anul·lar les activitats programades dissabte de matí i el concert de dansetes de la nit. Diumenge, quan només hi havia activitats fins al migdia, la pluja s'ha portat una mica millor tot i que just després del manifest ha caigut una petita tromba que ha fet que les carpes es convertissin en grans paraigües de protecció. També ha fet que alguns visitants hagin marxat abans d'hora i que les entitats més apartades del centre de Plaça Octavià hagin tingut la sensació que no ha estat una festa tan multitudinària com altres anys.

Tot i això, partits i associacions han pogut mostrar els seus productes i parlar amb curiosos, amics i coneguts. Cadascú des de la seva vesant i idees però demostrant que tots ells mantenen viu el teixit social que fa de Sant Cugat una ciutat viva i complexa, que manté un esperit de poble tot i haver superat els 90.000 habitants; malgrat la pluja.

Notícies relacionades