La mercantilització de la vida quotidiana

Foto: Miquel Margalef

“És un llibre que no es correspon amb el seu títol”. Així avisava Maria Dolor Renau a tots els assistents a la nova entrega de les nits temàtiques de la UNIPAU. Aquesta vegada el tema que reunia gairebé unes 30 persones a la sala de Pins del Vallès de Cal Temerari era la presentació del llibre anomenat La mercantilització de la vida íntima. Apunts de la casa i el treball, de l'autora americana Arlie Russell, una de les veus més destacades de la sociologia feminista americana. 

Renau, membre del grup de treball de la UNIPAU i encarregada d'explicar el llibre, ha indicat que la tesi d'aquest gira al voltant de la mercantilització de la vida quotidiana. Tot allò que es pensa a nivell individual i també el comportament social té a veure amb els paràmetres que estableix el sistema capitalista. “En un món on tot es compra i es ven, el ventre de la dona i la seva gestació també es pot comprar i vendre”, posa com a exemple pràctic Renau.  

Malgrat que gairebé tot el text es centra en la relació de l'individu amb la societat i el creixement exponencial de la mercantilització de tot, Renau també ha destacat que no és un llibre unitari sinó que és una recopilació de la feina feta al llarg de la vida universitària de l'autora. Aquests múltiples camins que obra l'escrit provoca una “densitat extraòrdinaria” i per això Renau recomana que s'agafi amb calma i en comptagotes per poder explorar tots els fronts que obra. 

La marcantilització de la vida íntima. Apunts de la casa i el treball es va publicar el 2005 a Estats Units i ha arribat aquí ara farà uns cinc anys i reflexa també molt bé la idealització de diversos aspectes que fa el mercantilisme americà. “Cuidar infants demana molta energia, però malgrat això sempre hi ha la imatge d'una mare perfecta que mai li ha costat cuidar els seus nens. Això és una idealització del treball de la cura que queda sempre en mans de la dona i que mai ha estat reconeguda la seva feina, ni socialment ni econòmica”, reivindica Renau. 

En aquest mateix sentit, el llibre també aborda la problemàtica que genera l'excessiva mercantilització de la societat: l'individualisme. “El pensament individualista cada vegada guanya més força, i a EEUU encara es veu més. S'esborra tota la part de la condició social i es reforça la competència i aquesta és verí pur per a la societat perquè ho empastifa tot”, sentencia Renau. 

Els tentàcles del sistema capitalista i mercantil són tant grans que fins i tot arriben en els sentiments íntims de les persones, o així ho indica el llibre. “Si no fas allò que la societat diu que has de fer t'alarmes”, explica Renau posant l'exemple d'un funeral o casament que també diu que tot el que vivim ho intentem encaixar en uns paràmetres que la societat ens posa i dels quals és complicat escapar-ne. 

Notícies relacionades